Vaccinuri anti-covid false, avertismentul Interpolului: „Se vând deja, sunt extrem de periculoase”

Organizaţia internaţională Interpol avertizează că rețelele infracționale organizate ar putea încerca să vândă vaccinuri anti-coronavirus false.

02 dec. 2020, 23:08
Vaccinuri anti-covid false, avertismentul Interpolului: „Se vând deja, sunt extrem de periculoase”
Interpol avertizează că au apărut deja vaccinurile false anti-covid

Vaccinuri anti-covid false, avertismentul Interpolului. Într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, organizaţia de cooperare poliţienească internaţională, cu sediul în oraşul francez Lyon, avertizează asupra unei “potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a gripei”.

Citeşte şi Vaccin coronavirus. Moderna anunţă că reacţia imunitară a persoanelor vârstnice este similară cu cea a tinerilor

Vaccinuri anti-covid false, avertismentul Interpolului: Autorităţile să fie cât mai pregătite

“Pandemia a făcut deja loc unei activităţi prădătoare şi oportuniste fără precedent”, menţionează Interpol, adăugând că a constatat deja “promovarea, vânzarea şi administrarea de vaccinuri false” împotriva coronavirusului.

″Într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 se apropie de aprobare şi de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute”, atrage atenţia organizaţia.

Citeşte şi Vaccin coronavirus. Va mai fi obligatorie masca după imunizare? Răspunsul coordonatorului campaniei de imunizare

Aceste acţiuni care vizează publicul larg “constituie un risc major pentru sănătate sau chiar pentru viaţa” victimelor acestor organizaţii sau indivizi, subliniază într-un comunicat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

“Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil în faţa apariţiei viitoare a tuturor tipurilor de activităţi criminale legate de vaccinurile împotriva COVID-19”, a adăugat el.

De asemenea, Interpol face apel la vigilenţă din partea statelor membre în faţa riscului de circulaţie a unor teste false, a căror utilizare riscă să se intensifice odată cu preconizata reluare a deplasărilor internţionale.

Unitatea de criminalitate cibernetică a Interpol a identificat circa 3.000 de site-uri legate de farmacii suspectate că ar vinde medicamente şi materiale medicale contrafăcute şi ilegale.

“Pentru a se evite să cădem în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi prudenţi în faţa unor oferte care par în majoritatea timpului prea bune ca să fie adevărate”, mai atrage atenţia organizaţia


loading...