VACCINURI OBLIGATORII COPII. Dorel Săndesc: Există reacţii adverse la toate medicamentele care au salvat vieţi

Publicat: Vineri, 30 Octombrie 2015 09:01 // Actualizat: Vineri, 30 Octombrie 2015 12:03 // Sursa: romaniatv.net

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege, potrivit căruia vaccinarea copiilor este obligatorie pentru înscrierea la grădiniţă sau la şcoală. Dorel Săndesc, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre necesitatea acestor vaccinuri şi reacţiile adverse care pot apărea.

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Mai multe vaccinuri vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. Lipsa vaccinării atrage amenzi pentru unităţile de învăţământ, dar există şi situaţii în care părinţii pot răspunde penal. În România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară, adică împotriva difeteriei, tetanosului si tusei convulsive, "magareasca"), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola şi anti-oreion), precum şi vaccin pneumococic conjugat - în funcţie de fondurile disponibile (împotriva otitei, meningitei, pneumonii provocate de pneumococ).

Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii a acoperirii vaccinale.

Vaccinarea cu ROR (rujeola, oreion, rubeola) in Romania a scazut pana la sub 80% in unele zone din tara in anul 2014. De pilda, in municipiul Bucuresti, rata vaccinarii a fost in 2014 de 78,3% fata de 97,4% in 2013. In ceea ce priveste vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), rata in Capitala a fost de 75%, in timp ce in 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica (INSP), prezentate in cadrul conferintei RoVaccin 2015.

Limita de siguranta pentru menţinerea imunitatii de comunitate, cea care ii protejeaza atat pe copiii nevaccinati (sub 1 an) cat si pe cei mai mari si nevaccinati, este de cel putin 80% din populatie vaccinata.

"Statul este obligat să implementeze asemenea măsuri care să impună un sistem de natură să rezolve o problemă de sănătate publică şi cred că aceasta este decizia cea mai înţeleaptă. Ministerul Sănătăţii este hotărât să introducă această lege şi prin aceasta să-şi atingă obiectivul ca gradul de vaccinare al populaţiei să crească şi prin aceasta protecţia cetăţenilor să fie asigurată.

Este adevărat că prin vaccinare nu-ţi asiguri o protecţie totală, absolută, dar totuşi efectul protector este indiscutabil. Părinţii care au reticenţe trebuie totuşi să ţină cont de realităţile ştiinţifice dovedite şi în virtutea unui moment în care are o anumită convingere să nu rişte viaţa copiilor pentru că s-ar putea ca mâine să îşi dea seama că au greşit şi acest lucru îi va urmări o viaţă întreagă", a mai precizat prof. dr. Săndesc.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii a semnat o rezoluţie ce prevede realizarea unui ghid al vaccinării

Puşi în faţa acestor statistici reprezentaţii Ministerului sunt hotărâţi să obţină legea vaccinurilor obligatorii cât mai repede, însă nu toată lumea acceptă aceste măsuri.

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita a trimis la începutul lunii octombrie o scrisoare deschisă către Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în care critică dur măsura propusă.

Organizația, condusă de dr.Christa Todea Gross, afirmă că un astfel de proiect "pune în pericol sănătatea copiilor", măsura fiind "ilegală, neconstituţională şi abuzivă, întemeindu-se pe informaţii false sau tendenţioase".

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătăţii spune însă că "dreptul la sănătate este şi el prevăzut de constituţie".

"Dacă un pacient poate să decidă asupra măsurilor şi tratamentelor, pe de altă parte dreptul la sănătate este şi el prevăzut de constituţie şi nu putem să lăsăm să prevaleze dreptul unui părinte de a decide asupra ceea ce i se întâmplă copilului în faţa dreptului la sănătate atunci când datele ştiinţifice sunt copleşitoare. Da, există reacţii adverse şi există reacţii adverse şi la toate medicamentele care au salvat vieţi. Nu există niciun medicament activ care să nu aibă trecut nicio reacţie adversă. Există reacţii adverse cum există şi la alte medicamente salvatoare, dar asta nu înseamnă că nu este eficient", a declarat Dorel Săndesc, care a mărturist că are o mare rezervă faţă de toate medicamentele, naturiste sau nu, care nu au reacţii adverse.

Reprezentaţii Ministerului Sănătăţii spun că sunt conştienţi că aceste îngrijorări există, dar spun că practica internaţională în toate ţările dezvolatate arată că administrarea vaccinurilor a contribuit enorm la creşterea stării de sănătate a populaţiei, la prevenirea unor boli grave.

"Aceste lucruri sunt dovedite indiscutabil şi a face o lege a vaccinării este o măsură raţională, logică a Ministerului Sănătăţii din România atunci când costată tendinţa îngrijorătoare de scădere a procentului copiilor şi a populaţiei vaccinate. Dacă nu făceam nimic am fi fost mult mai mult criticaţi. Oricum ai face tot eşti criticat, dar un Minister trebuie să-şi asume cu responsabilitate o sarcină ca aceasta. Nu poate să stea cu mâinile încrucişate şi să constate acest fenomen. Introducerea acestei legi nu este o găselniţă românească ci este inspirată din sisteme legislative din foarte multe ţări dezvoltate care impun anumite măsuri în domeniul sănătăţii", a declarat pentru RomaniaTV.net Dorel Săndesc, Secretar de Stat Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Bănicioiu: Sensul proiectului privind vaccinarea nu este acela de a constrânge, ci de a informa

Amenzi usturătoare pentru părinţii care refuză vaccinarea

Potrivit proiectului de lege, dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. După un an, dacă vaccinurile nu vor fi realizate, copilul va mai putea fi înscris la şcoală doar după vaccinare.

Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Amenzi de la 5.000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:

- grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă);

- direcţiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor;

- medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifica situaţiile de neglijare medicală a copilului.

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

Va fi sesizată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului dacă, până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii. Dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârstă de 3 ani, vor fi sesizate instituţiile abilitate privind "infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi". Excepţie vor face cazurile în care se va stabili că un copil are contraindicaţii la un anumit vaccin.

"Într-o decizie trebuie să mergem pe profesionişti, indiferent de ce domeniu vorbim. Cu atât mai mult când este vorba de sănătate trebuie lăsată decizia celor care se pricep şi care ştiu să cântărească cel mai bine între beneficii şi riscuri", a mai declarat Secretarul de Stat dr. Dorel Săndesc.

loading...
16 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 ian 11:47
Răspunde | Votează email 0 email
Cristi
Atat timp cat spui ca orice medicament care salveaza vieti are efecte adverse trebuie precizat faptul ca la orice medicament care salveaza vieti si are efecte adverse ai libertatea sa alegi daca vrei sa il folosesti sau nu. Nu joaca statul ruleta ruseasca cu copii nostri, incredibilele vaccinuri, toata populatia trebuie vaccinata ca sa fie eficiente, genial.
27 ian 15:21
Răspunde | Votează email -1 email
liliana
CORNEL JURJA..a uitat sa spuna ca pINA acum doi trei ani se facea vaccin pt poliomielita oral ...picaturi...reactie adversa...boala poliomielita...si cunosc copil care a facut poliomielita dupa vaccin oral...
numai la noi in tara se mai face vaccinul TBC...la copil la nastere...si culmea ca la noi sint cele mai multe cazuri de TBC....vaccinul se face in spital la nastere ...la toti copiii....de ani buni...
27 ian 14:24
Răspunde | Votează email 1 email
jeni
DA intradevar exista reactii adverse ireversibile cum ar fi autism si epilepsie urmate de multipla scleroza si dementa
10 ian 18:00
Răspunde | Votează email 0 email
doru
Eu sint o victima a acestor otravuri si sper din toata inima ca acesti criminali sa treaca si ei prin tot ce am trecut eu, si mai mult decit atit, dupa cum merita.
08 nov 10:27
...target="_blank">curademiere.ro Citeşte şi VACCINURI OBLIGATORII COPII. Dorel Săndesc: Există reacţii adverse la toate medicamentele care au salvat vieţi loading…...
03 nov 11:55
Răspunde | Votează email 2 email
todeso
Aceasta lege ar incalca drepturile fundamentale asigurate prin constitutia Romaniei. Articolul 22, p.1 Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la INTEGRITATE FIZICA şi psihică ale persoanei sunt garantate.
Articolul 26, p.2 Persoana fizică are dreptul să DISPUNA DE EA INSASI, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.
02 nov 16:44
Răspunde | Votează email 2 email
dracon
Daca sant liber ,dati-mi voie sa refuz ce cred eu ca nu vreau sa fac , ce fel de libertate mai este si aceasta?am libertatea dar urmeaza sa fiu obligat ,cum explicati acest lucru.
02 nov 00:22
Votează email 0 email
...cel mai bine între beneficii şi riscuri”, a mai declarat Secretarul de Stat dr. Dorel Săndesc Sursa     Citeste si .......
01 nov 13:42
Răspunde | Votează email 2 email
Dani
Sistemul nostru imunitar n-are nevoie de stimulente cu aluminiu pentru a-si prepara proprii anticorpi impotriva intrusilor intrati pe caile respiratorii sau pe tractul digestiv in organsm. Intoducerea de cantitati considerabile de mizerii organice si anorganice direct in fluxul sanguin, sfidand barierele si mecanismele de aparare si prelucrare a acestora, intrece orice regula a bunului simt si contravine principiului de baza al medicinii, enuntat de Hipocrate: Alimentele voastre sa fie medicamentele voastre, si medicamentele voastre sa fie alimentele voastre. http://piersicuta.blogspot.ro/search/label/Copii%20vatamati%20de%20vaccin
01 nov 12:45
Răspunde | Votează email 5 email
Ciubacu
Sandescule ia pune-ti fisa de vaccinare la vedere. Vrem sa vedem daca ai toate vaccinarile pe care vrei sa le impui
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H