Eficiența a două vaccinuri anti-Covid19, făcute de majoritatea românilor, a scăzut la 66% în cazul tulpinei Delta

Vaccinurile anti-Covid19, făcute de o mare parte dintre români, au o eficacitate de 66% la tulpina Delta, comparativ cu 91%, în cazul celorlalte variante de Sars-Cov-2.

25 aug. 2021, 10:56
Eficiența a două vaccinuri anti-Covid19, făcute de majoritatea românilor, a scăzut la 66% în cazul tulpinei Delta

Vaccinurile

anti-Covid19, Pfizer şi Moderna, pe care le-au făcut deja  mare parte dintre populația României, au o eficacitate mai scăzută în cazul tulpinii Delta, de 66%  comparativ cu 91%, așa cum se întțmplă în cazul celorlalte variante ale virusului Sars-Cov-2.

Aceste informații provin dintr-un studiu efectuat de specialiștii din SUA pe un eșantion de mii angajaţi din centrele de îngrijire şi spitale din şase state americane, care a examinat eficiența vaccinurilor în condiţii reale.

Participanții la studiu au fost testați săptămânal. Potrivit statisticilor din SUA, majoritatea angajaților din domeniul sănătății au fost vaccinați fie cu Pfizer, fie cu Moderna.

„Deşi aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 în prevenirea infectării, faptul că reducerea infectărilor rămâne la două treimi subliniază importanţa şi beneficiile continue ale vaccinării”, au declarat autorii studiului.

Experții nu au analizat și diferența eficacității dintre serurile Moderna și Pfizer, în cazul tulpinei Delta.

Scăderea eficienței serurilor anti-Covid în cazul tulpinei Delata a fost demonstrată de mai multe studii, de aceea autorităţile sanitare din SUA au propus săptămâna trecută o campanie de rapel cu a treia doză pentru toți cetățenii americani, care au cel puțin 8 luni de când au finalizat schema completă.

În ciuda acestor statistici, protecția serurilor anti-Covid împotriva formelor grave ale bolii, rămâne ridicată.

Tulpina Delta a virusului Sars-Cov-2 s-a răspândit rapid în SUA şi este în prezent responsabilă pentru peste 98% din infectări.

Vaccinurile anti-Covid19. „Oameni sănătoși au murit cu zile pentru că nu erau imunizați cu ser”

Managerul Spitalului Victor Babeş din Bucureşti

, avertisment terifiant despre COVID-19. În ultima perioadă, la Spitalul „Victor Babeş” s-au înregistrat decesele unor bărbaţi de 32, 37, 53 și 62 de ani. Aceştia nu erau vaccinaţi şi nu aveau alte boli.

„Nu aveau niciun fel de boli, erau oameni sănătoși, care au murit cu zile pentru că nu erau vaccinați și au venit la spital foarte târziu, cam a zecea zi de la debut, ceea ce a făcut sarcina noastră foarte grea.

De ce suntem puși în situația de a explica unor familii tinere că nu le mai putem salva soții, tații?”, a afirmat dr. Simin Florescu, luni seara, la Antena 3, conform G4Media.

Mai mult, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti a avertizat că valul patru al pandemiei COVID-19 vine cu o tulpină mutantă care provoacă infecţii mult mai grave decât înainte. În alte ţări au fost raportate cazuri mai grave la copii.

„Avem armele cu care să luptăm, de ce nu le folosim? Asta e stupefacția noastră: de ce nu se vaccinează? De ce suntem puși în situația de a explica unor familii tinere că nu le mai putem salva soții, tații?

Acești oameni au fost oameni fără niciun fel de probleme, din familii cu tot ce le trebuie, se plimbaseră prin țări străine, mulți veneau de la mare, acolo începuse drama”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu, potrivit sursei citate.

Declaraţiile managerului Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti vin după ce Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, a precizat că cei care nu s-au vaccinat şi-au asumat un risc. Autorităţile au anunţat că pregătesc inclusiv locuri în secţiile de Terapie Intensivă pentru copii, deoarece tulpina Delta afectează în mare măsură persoanele tinere.

În acest context, ministrul sănătății Ioana Mihăilă și doctorul Raed Arafat vor susține marți, la ora 13.00, o conferință de presă pe tema pregătirilor pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.