Vaci aduse cu avionul din Irlanda, pentru mai multe familii nevoiaşe din Mureş

Un lot de 70 de văcuţe de rasă Holstein Friza din Irlanda au fost debarcate, duminică, pe Aeroportul Internaţional Timişoara 'Traian Vuia', junincile fiind aduse în containere speciale de către Fundaţia Heifer România. Ele vor asigura hrana pentru trei comunităţi sărace din judeţul Mureş.

09 nov. 2014, 15:32
Vaci aduse cu avionul din Irlanda, pentru mai multe familii nevoiaşe din Mureş

În felul acesta, organizaţia Heifer International aniversează 70 de ani de slujbă în folosul comunităţii în lume şi 20 de ani de prezenţă în România.

Donaţia are loc în cadrul unui proiect care îşi propune ca în patru ani să îmbunătăţească condiţiile de trai a 3.000 de familii din mediul rural al judeţului Mureş şi care în prezent se gospodăresc lunar dintr-un venit de sub 200 lei. Heifer România şi partenerii săi doresc ca în cei patru ani familiile care trăiesc în sărăcie sau ferme de subzistenţă să devină mici fermieri capabili să ducă un trai mai bun, să participe în mod activ în rezolvarea problemelor locale.

Animalele provin din rasa Holstein Friza şi au fost donate de către fermieri irlandezi prin organizaţia Bothar Irlanda. Beneficiarii vor avea de acum şansa să-şi câştige mai uşor hrana zilnică având în îngrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscută pentru producţia ridicată de lapte şi adaptabilitatea rapidă la condiţii climatice diferite. Ei nu vor avea voie să sacrifice junincile până ce animalele nu vor ajunge la prima gestaţie. Familiile vor urma, astfel, principiul de bază al Heifer International, ‘Passing on the gift – Dar din dar’, fiecare dintre ele donând, la rându-le, primele femele obţinute de la animalele primite. În acest fel, darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte.

Urmărire ca în FILME după ce trei vaci au scăpat de la o fermă. Autorităţile au folosit un elicopter VIDEO

„Este a treia oară când pe Aeroportul Internaţional Timişoara aterizează un astfel de transport şi, de fiecare dată, toate operaţiunile aeroportuare au decurs bine. Ca şi până acum, AIT vine în sprijinul fundaţiei Heifer la operarea acestui transport special, deoarece aeroportul este pregătit să opereze orice fel de transport aerian. De altfel, dorim ca pe viitor să dezvoltăm activitatea de transport cargo”, a declarat, duminică, presei directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Daniel Idolu.

Toate proiectele concepute de Heifer România au o puternică componentă de gen, urmărind îndeaproape promovarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi. Chiar dacă bărbaţii sunt consideraţi ‘capul familiei’, în majoritatea gospodăriilor femeile sunt cele care se ocupă de animale. Plecând de la această stare de fapt, reprezentanţii ONG-ului s-au gândit să arate recunoaşterea rolului important pe care îl au acestea în gospodărie dăruindu-le lor aceste văcuţe.

Heifer International este o organizaţie umanitară care oferă de 70 de ani asistenţă comunităţilor sărace din peste 40 de ţări din întreaga lume, pentru a pune capăt foametei şi sărăciei, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii. Heifer România a implementat în ultimii 20 de ani peste 65 de astfel de proiecte. După o analiză de specialitate, în funcţie de specificul zonei, comunităţile partenere Heifer au primit oi, capre, porci, vaci, albine, păstrăvi sau bivoli.