VAGINE ARTIFICIALE, realizate în laborator, transplantate unor fete fără organe GENITALE FOTO

Mai multe femei născute cu uterul şi vaginul nedezvoltate sau chiar inexistente au fost primele persoane care un suferit un transplant de vagin artificial. Cele patru fete au fost operate în urmă cu 5, respectiv 8 ani, pentru că se născuseră cu o afecţiune rară, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, iar acum pot duce o viaţă normală.

11 apr. 2014, 14:42

Organul artificial funcţionează normal. Vaginele au fost create chiar din celule proprii ale pacientelor ca apoi să fie transplantate, potrivit The Sun.

Citeşte şi Secrete pe care ar trebui să le ştii despre vagin. Cunoaşte-ţi corpul

Operaţia a decurs conform planului, iar acum tinerele au o viaţă sexuală normală şi activă. Mai mult, astfel de organe ar putea fi o soluţie şi în cazul persoanelor de sex feminin care au cancer vaginal sau au suferit anumite leziuni în zonele respective. Astfel, cercetătorii iau o mostră de ţesut din vulva pacientei ca apoi celulele să fie cultivate în laborator.

Citeşte şi Te crezi DOTAT/Ă? Competiţii cu premii în BANI în care îţi poţi înscrie ORGANELE SEXUALE

Vaginul artificial, ca şi cel natural, este format din două straturi unul cu celule musculare şi altul cu celule epiteliale. Oamenii de ştiinţă au folosit un material special, pe care au pus un tip de celule pe o parte şi al doilea tip de celule pe cealaltă parte. Ulterior, materialul a fost modelat pentru fiecare pacientă şi amplasat într-un bioreactor care reproducerea condiţiile din trupul uman. Într-un final, ele au fost amplasate în corpul tinerelor care în în momentul operaţiei aveau între 13 şi 18 ani.