Val de aer polar care va ajunge în România. ANM: „Temperaturi negative, lapoviţă şi ninsori la munte, brumă şi îngheț în unele zone”

Săptămâna aceasta va începe averse și furtuni în mai multe zone ale țării. În a doua parte a săptămânii, va fi răcoare, dar vremea se va ameliora, iar șansele de ploaie vor fi mai scăzute.
Filip Stan
24 apr. 2023, 08:48
Val de aer polar care va ajunge în România. ANM:

UPDATE: val de aer polar, ANM a emis luni o informare de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.   În intervalul menționat vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată: în seara zilei de luni și în noaptea de luni spre marți (24/25 aprilie) în jumătatea de vest a teritoriului, pe parcursul zilei de marți în mare parte din țară, iar miercuri îndeosebi în sud și est. Instabilitatea se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar mai ales în zonele de munte, pe arii restrânse de peste 30…40 l/mp.      Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45…55 km/h. În zona montană înaltă, mai ales pe parcursul zilei de miercuri, rafalele vor depăși 70…80 km/h și vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Notă: Astfel de fenomene vor fi în după-amiaza zilei de luni, pe arii restrânse în jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Meteorologii informează că vremea din Europa va fi la extreme, iar România va fi străbătută, în zilele următoare, de o masă de aer polar, care va face ca temperaturile să fie destul de scăzute pentru această perioadă.

ANM a venit luni cu un avertisment important, anunțând că în următoarele zile vremea se va răci din nou în România, asta după ce o masă de aer polar va pătrunde în țara noastră în zilele viitoare.

Ultima săptămână din aprilie va debuta cu o vreme destul de caldă, mai ales în sudul și estul țării, dar instabilă. Un front atmosferic va traversa țara noastră de la vest spre est, începând din seara zilei de luni.

Datorită acestui pasaj frontal, instabilitatea atmosferică va crește și vor fi intervale cu averse. În unele locuri, ploile vor fi însoțite de tunete și fulgere. Inițial, aceste fenomene vor fi prezente mai mult în jumătatea vestică a țării, dar marți și miercuri vor fi șanse de ploi și furtuni și în regiunile estice.

Vremea în minivacanţa de 1 Mai. Elena Mateescu (ANM) anunţă lapoviţă la munte şi ploi pe Litoral
Meteorologii informează că vremea din Europa va fi la extreme, urmând ca partea de sud-vest să fie lovită de căldură, în timp ce partea centrală și de est să se confrunte cu temperaturi scăzute.

În zilele următoare, țara noastră va fi străbătută de o masă de aer rece, care va face ca temperaturile să fie destul de coborâte. Cu toate acestea, de joi, temperaturile vor începe să crească, iar spre weekend, vremea va fi destul de frumoasă în mare parte din țară.

Începând cu mijlocul săptămânii, va pătrunde o masă de aer mai rece, iar temperaturile vor scădea. Miercuri și joi, termometrul va arăta doar 10 – 14 grade în nord, centru și nord-est, în timp ce în sud și sud-vest va fi ceva mai cald și se vor atinge între 15 și 20 de grade.

Prognoza meteo. Se anunţă o vară sufocantă, El Nino va aduce fenomene extreme în toată lumea

Spre weekend, vremea se va calma și va fi plăcută ziua, în ciuda temperaturilor modeste. Nopțile vor deveni mai reci, iar vineri și sâmbătă vor fi chiar șanse de brumă pe alocuri, în zonele depresionare și de vale.

Val de aer polar, în nordul Europei

Climatolog ANM, Roxana Bojariu, a explicat, la Antena 3, cum va evolua vremea în Europa și în ce fel va fi afectată țara noastră. „Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în  sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade. Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade. Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.

Astfel, apele care sunt libere furnizează atmosferei o încărcătură de vapori și modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală. Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.

De asemenea, climatologul a accentuat faptul că sezonul tornadelor s-a declanșat, în acest an, destul de devreme, fiind o consecință a încălzirii globale.

Tornadele pot să apară oriunde, inclusiv în țara noastră. Cu toate acestea, în Europa, tornadele nu sunt la fel de puternice ca cele din America de Nord. Într-adevăr, este vorba despre o declanșare timpurie a sezonului tornadelor, lucru valabil și pentru Statele Unite. Din cauza încălzirii globale, există mai multă căldură în sistem și o cantitate sporită de vapori de apă„, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!