Val de aer polar în România. Ninsori şi viscol de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Cum va fi vremea la parada de Ziua Naţională a României

Vremea s-a răcit semnificativ în România. Temperaturile au scăzut sub pragul de îngheţ în jumătate de nord a ţării. Cel mai frig, la ora 10, era în Munţii Iezer, minus 9 grade Celsius. La Vârful Omu şi la Stâna de Vale se înregistrau minus 7 grade. În Bucureşti era un pic mai cald, 3 grade Celsius la toate cele trei staţii meteo.

29 nov. 2022, 10:42
Val de aer polar în România. Ninsori şi viscol de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Cum va fi vremea la parada de Ziua Naţională a României

Un val de aer polar pune stăpânire pe România. Meteorologii anunţă ninsori şi îngheţ de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie.

Miercuri, de Sfântul Andrei, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice sfârşitului lunii noiembrie. Cerul va fi noros în sud-vestul, sudul şi estul ţãrii, cu precipitaţii slabe, predominant sub formã de ploaie în Oltenia, local în Banat, în Muntenia şi izolat în Dobrogea, iar în Moldova pe arii restrânse mixte şi condiţii de polei.

La munte pe alocuri se vor semnala ninsori slabe şi lapoviţã. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, local cu ceaţã, mai ales dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi pe alocuri în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 10 grade, iar cele minime, în general, între -3 şi 5 grade.

În Bucureşti, vremea se va menţine închisã şi trecãtor va fi posibil sã plouã slab sau sã burniţeze. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri dupã-amiaza, când la rafalã se vor atinge viteze de pânã la 40 km/h. Temperatura maximã va fi de 5…6 grade.

Citeşte şi: VIDEO: România TV, program special de 1 Decembrie. Momente artistice inedite cu cei mai iubiți artiști, imagini spectaculoase de la Paradă și declarații explozive ale liderilor politici

 

Ninsori şi viscol de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Cum va fi vremea la parada de Ziua Naţională a României

De 1 Decembrie, în regiunile intracarpatice, în condiţiile unui cer temporar noros ziua, valorile termice diurne vor fi local uşor mai ridicate decât mediile multianuale şi se vor situa în general între 3 şi 7 grade. În restul ţãrii vremea va fi relativ rece şi închisã, cu maxime între 0 şi 6 grade, mai ridicate doar pe litoral, spre 8…9 grade. Temperaturile minime, la nivelul întregii ţãri, se vor situa în marea lor majoritate între -4 şi 5 grade.

Aria precipitaţiilor se va extinde treptat, astfel încât se vor semnala la început în jumãtatea de sud a ţãrii, iar mai ales în partea a doua a intervalului, pe arii mai restrânse în rest. Vor predomina ploile, iar în zona de munte precipitaţiile vor fi mixte. Izolat se va forma polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în regiunile sudice şi sud-estice. Pe arii restrânse se va forma ceaţã.

De Ziua Naţională a României, în Bucureşti, nebulozitatea va fi în general persistentã, iar probabilitatea pentru ploi mai ridicatã în a doua parte a zilei şi noaptea. Vântul va avea temporar intensificãri, cu rafale de 35…45 km/h. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar cea minimã va fi de 0…2 grade.

 

Prognoza meteo pentru decembrie 2022

În săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această
săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice, dar și deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

În intervalul 5 – 12 decembrie temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile nord-estice, dar și mai ridicate în vest, nord-vest și centru, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

În săptămâna 12 – 19 decembrie temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice și local în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Regimul pluvioemtric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.

În săptămâna 19 – 26 decembrie mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.