Val de aer polar peste Europa. Avertizări meteo cod roşu şi portocaliu de ger şi vânt puternic în mai multe ţări

Vremea s-a răcit în mai multe zone din Europa. Un val de aer polar aduce ger, ninsori viscolite în mai multe ţări. Va ninge viscolit şi în România. În unele zone din sudul ţării, vremea se va răci, dar vor fi ploi.

05 ian. 2023, 14:21
Val de aer polar peste Europa. Avertizări meteo cod roşu şi portocaliu de ger şi vânt puternic în mai multe ţări

Un val de aer polar ajunge zilele acestea în Europa. În mai multe ţării din nordul şi estul continentului, inclusiv în România, au fost emise avertizări meteo de ger şi ninsori viscolite.

În Germania, lângă Dresda, a fost emis cod roşu de vânt valabil până la ora 17.

Citeşte şi: Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani

Şi în România a intrat în vigoare o avertizare meteo COD GALBEN. În intervalul 05 ianuarie, ora 14 – 06 ianuarie, ora 12 vor fi intensificări ale vântului, viscol la altitudini de peste 1700 m.

„La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăși 100…120 km/h și temporar va ninge viscolit.

Local în Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55…70 km/h.

Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo. Vortexul „strănută” puţin aer polar peste România. La munte vor fi temperaturi resimţite de minus 30 de grade Celsius

„Vorbim de o formațiune depresionară extinsă în parte de nord, nord-vest, și cu deplasare către estul Europei, care a înglobat o masă de aer rece, ce a determinat scăderi ale valorilor termice chiar și în țara noastră.

Pe parcursul zilei de ieri, s-a răcit partea de sud-est a teritoriului României, semnificativ chiar, față de intervalul anterior în care am avut temperaturi de primăvară, chiar de început de vară.

Vântul, care prezintă și va continuă să prezinte intensificări în majoritatea regiunilor. Pe parcursul zilei de astăzi, și prima parte a zilei de mâine, în sudul și estul țării noastre. Intensificări de 45-55 km/h, iar izolat chiar 60-70 km/h. Viteze mai mari ale vântului vor fi în zonele de munte, peste 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri vorbim de rafale de 100-110 km/h, asociate și cu ninsoare, astfel încât va determina viscol și vizibilitate redusă în zona respectivă.

Precipitații vom avea în toată jumătatea de nord a țării noastre, însă vor fi pe arii restrânse, nu foarte însemnate cantitativ, și în general sub formă de ploaie.

Această masă de aer rece se va resimți în zona țării noastre, în zilele următoare, în mod deosebit în jumătatea estică.”, a explicat meteorologul ANM Alina Șerban a devzăluit, la Antena 3.