Val de aer polar, primele zăpadă consistentă în România. Va ninge viscolit la munte. Ce spune şefa ANM despre ninsorile din Bucureşti

Avertizare meteo pentru ploi, averse și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării, risc de furtuni în sud-est și ninsori viscolite în zonele înalte de munte, pentru sâmbătă, 11 noiembrie.

10 nov. 2023, 17:36
Val de aer polar, primele zăpadă consistentă în România. Va ninge viscolit la munte. Ce spune şefa ANM despre ninsorile din Bucureşti

Avertizare meteo: Un ciclon polar va aduce ploi, furtuni și ninsori la munte. Un ciclon va aduce ploi și averse în mai multe regiuni ale țării, dar și furtuni în unele zone și ninsori la munte. Avertizare meteo pentru ploi, averse și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării, risc de furtuni în sud-est și ninsori viscolite în zonele înalte de munte, pentru sâmbătă, 11 noiembrie.

Un ciclon destul de puternic va afecta România în acest weekend. Acesta va aduce ploi și averse importante cantitativ în mai multe regiuni ale țării, intensificări ale vântului, iar în zonele de munte și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Ciclon polar peste România. Vor fi ploi, lapoviță și ninsori, dar și ger în următoarele zile

Radarul nostru meteo arată cum primele ploi vor începe în Banat și, local, în Crișana și Oltenia încă de vineri seara, 10 noiembrie. În timpul nopții va ploua mai întâi în jumătatea vestică a țării, iar spre dimineață îndeosebi în nord și, local, în nord-est.

Când vin ninsorile în București? Anunțul făcut de seful ANM: nu ar fi profesionist din partea noastră

Meteorologia, cu toate progresele tehnologice și științifice, rămâne o știință a probabilităților, mai ales atunci când vine vorba despre previziunile pe termen lung.

Având în vedere anunțurile timpurii care promiteau un București alb în perioada Crăciunului, seful Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, vine cu o perspectivă echilibrată, răsturnând astfel prognoza optimistă emisă de Accuweather.

Într-o lume unde vremea capricioasă ne poate surprinde adesea, dorința de a avea certitudini se lovește de pragmatismul științific. S-a iscat o oarecare controversă atunci când specialistii de la Accuweather au anticipat un cadru de poveste pentru sărbătorile de iarnă, în contradicție cu realitățile climatice sesizate de expertii ANM.

Cu toată magia sărbătorilor de iarnă plasată în contextul unei ninsori generoase, directorul ANM, Florinela Georgescu, ne reamintește că meteorologia nu funcționează pe baza dorințelor, ci pe interpretarea riguroasă a datelor.

Citește și: Prognoza meteo. Un ciclon violent traversează România, vin ploi torenţiale, lapoviţă şi ninsori, iar temperaturile scad

Realismul Datelor Meteorologice
Conform lui Georgescu, nu este doar prematur, ci și lipsit de profesionalism să se ofere o prognoză exactă cu atât de mult timp înainte de Crăciun. Este o întindere de timp în care multe variabile pot suferi modificări, iar previziunile pe termen lung se bazează pe modele complexe și interpretări nu întotdeauna lineare ale datelor.

În plus, directorul ANM punctează un fapt interesant și anume că, în ultimii 12 ani, capitala României nu a fost mătuită de zăpadă în preajma sărbătorilor de iarnă, reducând astfel și așteptările pentru acest an.

Intrând în detaliile dinamicii vremii, sefa ANM admite că există factori, precum curenții oceanici, care pot influența într-o oarecare măsură condițiile meteo, dar subliniază că aceștia sunt imprevizibili și în continuă schimbare. Astfel, chiar și eventualele efecte ale acestor curenți pot lua forma unei ploi simple, nu neapărat a unei ninsori care să albească străzile bucureștene.

În schimb, se anticipează că regiunile montane ar putea oferi peisajul alb caracteristic perioadei de Crăciun, răspândindu-le locuitorilor bucuria specifică sărbătorilor înzăpezite.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: În general, temperaturi mai mari decât ar fi normal

După o săptămână în care temperaturile vor fi normale pentru luna noiembrie, cu ploi multe, vremea devine mai caldă, potrivit prognozei pe următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Săptămâna 13 – 20 noiembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai coborâte în zonele montane dar şi uşor mai ridicate în extremitatea de sud a ţării. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 20 – 27 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 27 noiembrie – 4 decembrie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 4 – 11 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.