Val de aer tropical peste România. Anticiclonul Azoric va sta la baza vremii cu aspect primăvăratec

Un val de aer tropical pătrunde în următoarea perioadă pe teritoriul României. Potrivit prognozei ANM, nu vom avea parte de zăpadă nici în a doua jumătate a lunii ianuarie. Mai mult, meteorologii anunţă temperaturi de primăvară la mijloc de ianuarie. 

21 ian. 2020, 08:14

Ianuarie, numită şi gerar, ar trebui să fie luna cu cele mai scăzute valori de temperatura din an. Pătrunderea unor mase de aer tropical în România aduce însă creşteri spectaculoase ale valorilor termice.

Ultima decadă din ianuarie 2020 vine cu o situaţie de ”blocaj OMEGA” pentru mare parte din continent. Influența anticiclonul Azoric va sta la baza vremii cu aspect primăvăratec, dar şi a precipitaţilor care vor fi aproape inexistente pănă la finalul lunii.

Potrivit ANM, până la sfârşitul lunii ianuarie vom avea parte de temperaturi ce se vor situa peste limitele specifice perioadei, îndeosebi în regiunile extrecarpatice. 

Meteorologul Romica Jurca a explicat la România TV ca efectele blocajului anticiclonic vor fi cel putin neplacute. Cea mai mare problema o reprezinta seceta acuta din ultima perioada, care se va prelungi, dupa toate probabilitatile, saptamani bune. Precipitatiile care vor aparea vor fi foarte slabe cantitativ, astfel ca apa nu va patrunde in sol nici macar un centimetru. 

PROGNOZA METEO 20 IANUARIE – 3 FEBRUARIE 2020

MUNTENIA

Între 20 și 26 ianuarie media temperaturilor maxime va avea variații între 4 și 11 grade, iar a minimelor între -5 și -2 grade. În următoarele 4…5 zile acestea nu se vor modifica semnificativ, dar în primele zile ale lunii februarie tendința va fi de scădere, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, maximele vor ajunge să se situeze în medie între 5 și 8
grade, iar media minimelor va coborî ușor sub pragul de îngheț.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată după data de 28 ianuarie.

OLTENIA

Între 20 și 25 ianuarie media temperaturilor maxime va avea variații între 4 și 10 grade, iar a minimelor între -6 și -3 grade. În următoarele 5…6 zile acestea nu se vor modifica semnificativ, dar în primele zile ale lunii februarie tendința va fi de scădere, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, maximele vor ajunge să se situeze în medie între 5 și 7
grade, iar media minimelor va coborî ușor sub pragul de îngheț.
Probabilitatea de precipitațiilor va fi redusă în prima săptămână, dar va crește în cea de a doua.

BANAT

Intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei, iar media maximelor va fi de 2…3 grade. Din 22 ianuarie și până în jurul datei de 29 ianuarie temperaturile maxime vor fi în general în creștere, în medie spre aproximativ 8…10 grade, apoi se va răci treptat, astfel că la finalul intervalului de prognoză media maximelor termice va atinge 4…6 grade. Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative în prima săptămână și la finalul celei de a doua și se vor situa în medie între -6 și -1 grad. În restul intervalului vor fi ușor pozitive.
Probabilitatea de precipitații va fi redusă până în data de 25 ianuarie, apoi va crește.

CRIŞANA

Primele zile de prognoză vor fi caracterizate de valori maxime ale temperaturii aerului apropiate de cele climatologic specifice perioadei, media regională fiind de 2…4 grade. După data de 22 ianuarie se estimează o creștere a acestora spre valori medii în general între 9 și 11 grade, în 28 și 29 ianuarie. În ultimele zile ale lunii ianuarie și în primele din luna februarie tendința vremii va fi de răcire treptată, spre mdeii de 4…6 grade. Temperaturile minime vor fi
negative în prima săptămână și la finalul celei de a doua, media lor urmând a se situa în general între -7 și -2 grade. În restul intervalului acestea vor fi ușor pozitive.
Probabilitatea de precipitații va fi redusă până în data de 25 ianuarie, apoi va crește.

TRANSILVANIA
În primele zile de prognoză valorile maxime de temperatură vor fi normale pentru această perioadă, iar media lor se va apropia de pragul de îngheț. În intervalul 22 – 25 ianuarie se va încălzi treptat, spre medii regionale ale maximelor între 6 și 10 grade, apoi, până în 30 ianuarie nu vor mai fi variații semnificative de temperatură. După această dată
vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în data de 2 februarie media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 3 grade. Temperaturile minime vor fi negative în tot intervalul și se vor situa în medie între -9 și -3 grade, exceptând dimineața de 25 ianuarie, când media acestora va coborî sub -10 grade.
Trecător vor fi posibile precipitații, în general slabe cantitativ, în jurul datei de 22 ianuarie și începând cu data de 25 ianuarie.

MARAMUREŞ

În primele trei zile de prognoză media temperaturilor maxime se va menține apropiată de pragul de îngheț, apoi se va încălzi treptat, până în data de 25 ianuarie, când aceasta va atinge 7…8 grade. În intervalul 25 – 29 ianuarie maximele termice nu vor avea variații importante, apoi vor fi în scădere, până la o medie ce se va situa între 2 și 4 grade, în ultimele zile din interval. Media temperaturilor minime se va încadra în general între -7 grade în 25 ianuarie dimineața și 0…1 grad în perioada 28 – 31 ianuarie.
Trecător vor fi posibile precipitații slabe, în general slabe cantitativ, în jurul datei de 22 ianuarie și începând cu data de 25 ianuarie.

MOLDOVA
În intervalul 20 – 25 ianuarie media temperaturilor maxime va avea variații în general între 2 și 9 grade, iar a minimelor între -5 și -1 grad. Ulterior, până spre sfârșitul lunii ianuarie, valorile maxime de temperatură vor fi în medie de 9…11 grade, în timp ce media minimelor va fi între -1…2 grade, apoi se va răci treptat, astfel încât la finalul perioadei de prognoză media maximelor se va apropia de 3 grade, iar a minimelor de -2…-4 grade.
Doar trecător și pe suprafețe mici vor fi posibile precipitații slabe, mai ales după data de 29 ianuarie.

DOBROGEA

Până spre sfârșitul lunii ianuarie, în general, temperaturile vor fi în creștere. Media maximelor va ajunge la 10…12 grade, iar a minimelor la 3…5 grade. Din 31 ianuarie vremea va intra într-un proces de răcire treptată, iar în jurul datei de 2 februarie maximele vor atinge în medie 5…7 grade, iar minimele 1…3 grade.
Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată după data de 29 ianuarie.

LA MUNTE

Perioada cu cele mai ridicate temperaturi va fi între 25 și 30 ianuarie, când media maximelor se va situa între 3 și 5 grade, iar a minimelor între -5 și -2 grade. În restul intervalului vor fi maxime a căror medie regională va avea valori între -6 și 1 grad, iar media minimelor va fi între -12 și -6 gade.
Trecător vor fi precipitații în general slabe cantitativ, pe suprafețe mici în prima săptămână și local în cea de a doua.