Val de caniculă şi risc ridicat de incendii în Spania şi Portugalia. Temperaturile ar putea atinge până la 45 de grade

După Grecia şi Italia, valul de căldură loveşte şi Spania şi Portugalia. Autorităţile din cele două ţări au emis alerte privind riscul ridicat de producere de incendii în mare parte a peninsulei.

12 aug. 2021, 17:06
Val de caniculă şi risc ridicat de incendii în Spania şi Portugalia. Temperaturile ar putea atinge până la 45 de grade

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia meteorologică locală a emis coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă pentru vineri şi sâmbătă, iar din cauza temperaturilor ridicate există un risc foarte înalt de incendiu de vegetaţie.

Citeşte şi: Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa. În Italia termometrele au ajuns la 48,8 grade Celsius

Atenţionările sunt emise după cum urmează:

vineri – cod roşu de caniculă (cu temperaturi de până la 44°C) pentru Comunitatea Autonomă Andaluzia; cod portocaliu de caniculă (cu temperaturi de până la 43°C) pentru comunităţile Madrid, Aragon, Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Catalonia, Extremadura, Navarra, La Rioja, Comunitatea Valenciană şi Insulele Baleare; cod galben de caniculă (cu temperaturi de până la 38°C) pentru comunităţile Cantabria, Galicia, Murcia şi Ţara Bascilor;

sâmbătă – cod portocaliu de caniculă (cu temperaturi de până la 43°C) în comunităţile Madrid, Andaluzia, Aragon, Cantabria, Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Catalonia, Extremadura, Navarra, La Rioja, Comunitatea Valenciană şi Insulele Baleare; cod galben de caniculă (cu temperaturi de până la 38°C) pentru comunităţile Galicia, Murcia şi Ţara Bascilor.

Citeşte şi: Grecia: Aproape 100.000 de hectare distruse de flăcări în două săptămâni VIDEO

În Portugalia, alerta de incendiu este „maximă” până luni în regiunile din nordul şi centrul ţării, precum şi într-o parte din Algarve (sud), a informat Météo Portugal.

Aceste riscuri sunt cauzate de un val de căldură care va creşte mercurul termometrelor până la 40 de grade Celsius cel puţin până lunea viitoare în mare parte a peninsulei, cu temperaturi clar mai ridicate în mai multe regiuni, în special în valea Guadalquivir (sudul Spaniei), unde temperaturile ar putea atinge până la 45 de grade Celsius.