Printre acestea se numără concedierea a 5.000 de angajați din sectorul public, măsură care a fost aplicată până în martie, dar abia acum a fost comunicată publicului. Aceste demiteri fac parte dintr-un plan amplu de restructurare a statului, care include și comasarea unor instituții publice și reducerea cheltuielilor de personal și de funcționare cu până la 7,5% în majoritatea ministerelor, cu excepția Educației, Sănătății, Muncii și Ministerului de Interne.
„Semnalele sunt extrem de clare: România are o economie robustă și rezilientă. Veniturile bugetare și investițiile cresc, iar statul devine mai suplu: În luna martie, numărul angajaților din sectorul bugetar a scăzut cu 5.000. Este a doua lună consecutivă în care numărul posturilor ocupate din instituțiile de stat s-a redus.
Investițiile publice din fonduri europene depășesc deja 15 miliarde de lei în primele patru luni, cea mai mare sumă din ultimii zece ani, contribuind semnificativ la menținerea trendului de creștere economică. Veniturile statului au crescut atât în martie, cât și în aprilie, iar, potrivit datelor preliminare, în luna care se încheie astăzi ne așteptăm la venituri record”, a precizat Tanczos Barna pe Facebook.
În paralel, Guvernul a adoptat un buget pentru 2025 care prevede investiții record în infrastructură și servicii publice. Astfel, se estimează că investițiile publice vor depăși 150 de miliarde de lei, iar fondurile europene atrase în primele patru luni ale anului au depășit 15 miliarde de lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.
Tanczos Barna a subliniat că aceste măsuri sunt necesare pentru consolidarea economiei naționale și asigurarea unei administrații publice mai eficiente. Ministrul Finanțelor a declarat că România are o economie robustă, iar veniturile bugetare și investițiile sunt în creștere. De asemenea, a menționat că reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor sunt priorități pentru Executiv.
„Trebuie să continuăm lună de lună eforturile de reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor, sprijinind în același timp dezvoltarea economică. Doar în acest fel putem avea stabilitate bugetară și o administrație publică mai eficientă, care să ofere servicii de calitate tuturor cetățenilor”, a explicat Barna.
Cât despre reducerea personalului din sectorul public, oficialul a explicat că măsura se face prin plecări naturale și că nu se vor face angajări pentru a compensa lipsurile.