Val de explozii în Afganistan şi Irak

Zeci de persoane au murit şi alte peste o sută au fost rănite în ultimele ore în Afganistan şi Irak după ce mai multe bombe au explodat. Victimele sunt pelerini care celebrau Ashura, una dintre cele mai importante sărbători ale islamului şiit.

06 dec. 2011, 09:15
Val de explozii în Afganistan şi Irak

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite într-un atac sinucigaş ce a vizat o moschee din Kabul. O altă explozie a vizat tot o moschee din oraşul Mazar-i-Sharif , din nordul Afganistanului, aproape în acelaşi timp cu atacul sinucigaş din Kabul. Patru persoane şi-au pierdut viaţa în acest atac, informează BBC online.

Atentatele din cele două moschei au fost comise într-o perioadă când musulmanii shiiţi sărbătoresc Ashura. Aceasta este o sărbătoare naţională în Afganistan şi este luna în care este comemorat martiriul nepotului Profetului Mahomed, Muharram.
Cele două atacuri par să fi fost coordonate de membrii unor secte ce-i vizează pe shiiţi.

În Irak, nu mai puţin de şase bombe au explodat la Bagdad şi în oraşele Hilla şi Latifiya, situate la sud de capitală. Atentatele au vizat de asemenea pelerini. Bilanţul total al victimelor este de 28 de morţi şi 78 de răniţi.

Atentatele au avut loc în contextul în care trupele americane urmează să fie retrase în totalitate din Irak până la sfârşitul anului.