Val de fenomene meteo extreme în toată lumea. Furtunile de nisip paralizează totul în Irak, iar India se topeşte la temperaturi de 49 de grade

Furtunile de nisip închid şcolile, birourile şi zborurile în Irak, în timp ce India se topeşte la temperaturi de aproape 50 de grade Celsius.

16 mai 2022, 22:41
Val de fenomene meteo extreme în toată lumea. Furtunile de nisip paralizează totul în Irak, iar India se topeşte la temperaturi de 49 de grade

Val de fenomene meteo extreme în toată lumea. Autorităţile din Bagdad sunt în alertă din cauza furtunilor de nisip.

Val de fenomene meteo extreme. Furtuna de nisip închide şcolile în Irak

Autorităţile din Irak au decis să închidă şcolile şi birourile instituţiilor de stat, din cauza furtunilor de nisip. Sute de persoane au ajuns la spital cu dificultăţi de respiraţie.

Citeşte şi Prognoza meteo. Răcire semnificativă în zilele următoare, cu ploi şi furtuni violente. De când se instalează vara

„Am avut 75 de cazuri de persoane cu probleme respiratorii”, a spus un medic din Bagdad.

De asemenea, toate zborurile au fost oprite pe Aeroportul Internaţional din Bagdad, din cauza vizibilităţii scăzute. În ultimele săptămâni, Irakul a fost lovit de un val de furtuni de nisip.

„Acum se întâmplă la fiecare trei sau patru zile. Este în mod clar un rezultat al schimbărilor climatice şi al lipsei de ploi, de fiecare dată când bate vântul, acesta ridică praf şi nisip”, a menţionat un şofer de taxi.

Potrivit Naţiunilor Unite, Irakul este a cincea cea mai vulnerabilă ţară din lume la criza climatică. În ultimii ani, au fost înregistrate temperaturi record de cel puţin 52 de grade.

India se topeşte la temperaturi de aproape 50 de grade

În timp ce Irakul se confruntă cu furtunile de nisip, India se topeşte la temperaturi de aproape 50 de grade. Autorităţile au cerut oamenilor să ia măsuri de precauţie, deoarece temperaturile vor rămâne ridicate şi pot cauza probleme de sănătate persoanelor vulnerabile.

Potrivit Departamentului Meteorologic din India, printre statele afectate de caniculă se numără: Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab şi Bihar, informează Agerpres.

Reamintim că la începutul lunii mai, premierul Narendra Modi le-a cerut miniştrilor-şefi ai statelor indiene să elaboreze planuri pentru a atenua impactul căldurii extreme, deoarece temperaturile au crescut mai repede decât de obicei.

În acest an, vara în India a debutat mai devreme decât de obicei. S-au înregistrat temperaturi ridicate încă din luna martie.

Temperaturile maxime medii pentru luna martie au fost cele mai ridicate din ultimii 122 de ani. Potrivit think-tank-ului Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu, valurile de căldură timpurii din acest an au afectat aproximativ 15 state indiene, inclusiv statul nordic Himachal Pradesh, cunoscut de obicei pentru temperaturile sale plăcute.

Citeşte şi Prognoza meteo 17 mai. Vreme caldă şi ploi şi vijelii în cea mai mare parte a ţării