Val de frig polar în America de Nord

Un val de frig polar cuprindea joi o mare parte din estul continentului nord-american, cu temperaturi resimţite sub -40 de grade şi ninsori care au provocat moartea unor persoane fără adăpost şi au antrenat închiderea unor şcoli, relatează AFP.

09 ian. 2015, 04:24
Val de frig polar în America de Nord

Autorităţile i-au îndemnat pe locuitori să efectueze doar ieşirile strict necesare. La aceste temperaturi scăzute, riscul de hipotermie este ridicat, a anunţat Environnement Canada.

Acest val de frig, care s-a abătut de la începutul săptămânii şi va persista în unele regiuni până sâmbătă, a provocat moartea a doi oameni ai străzii, la Toronto, unde primarul John Tory a decis deschiderea unor adăposturi pentru cei mai defavorizaţi.

În Canada, termometrele au coborât sub -30 de grade la Ottawa, în Québec şi la Montreal.

O masă de aer arctic asociată cu „temperaturi scăzute combinate cu rafale de vânt” a antrenat în unele zone din estul Canadei temperaturi resimţite între „-38 şi -43 de grade”, joi dimineaţa, potrivit serviciilor meteorologice.

Oraşul Montreal şi-a avertizat locuitorii, în special pe cei vulnerabili, invitându-i să „evite ieşirile”, în timp ce mai mulţi funcţionari din capitala federală Ottawa au rămas acasă.

Frigul s-a instalat şi la est de Mississippi, în Statele Unite, cu temperaturi până la zero grade Celsius în Louisiana (Golful Mexicului).

Acest val de frig polar va continua asupra unei suprafeţe mari din nord-estul Statelor Unite. La New York, se înregistrau -11 grade (-15 resimţite) joi dimineaţa, temperaturile urmând să rămână sub zero grade şi sub normele sezoniere până la sfârşitul weekendului.

Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, le-a cerut locuitorilor „să rămână cât mai mult posibil în interior” şi „să poarte haine călduroase afară”.

La Boston, termometrul a coborât până la -23 de grade. Autorităţile au avertizat că întârzieri „de grade variabile” sunt aşteptate pentru transporturile în comun.

În regiunea Marilor Lacuri, un sistem depresionar venit din Alberta (vestul Canadei) se situa în prezent deasupra statelor americane North Dakota şi Michigan (nordul Statelor Unite), unde ninsori sunt prevăzute până vineri.

Pentru statele Wisconsin, Michigan şi New York, serviciile meteorologice au anunţat un strat de 30-40 de centimetri de zăpadă.

Ninsorile urmează să se abată de joi seara asupra Quebecului şi de vineri asupra nord-estului Statelor Unite.

Frigul perturba şi deplasările. Numeroşi şoferi au fost nevoiţi să apeleze la serviciile de depanare pentru a-şi reporni vehiculele.

Mai multe detalii pe mediafax.ro