Val de proteste în Europa din cauza noilor restricţii. Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine VIDEO

Proteste masive au avut loc sâmbătă, în mai multe oraşe din Europa. Zeci de mii de oameni au cerut anularea restricţiilor. Au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine.

08 ian. 2022, 18:58
Val de proteste în Europa din cauza noilor restricţii. Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine VIDEO

Val de proteste în Europa din cauza noilor resticţii. Zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe europene din cauza măsurilor anti-covid impuse de autorităţi.

Val de proteste în Europa din cauza noilor restricţii

În mai multe oraşe din Germania oamenii au ieşit în stradă, după ce Guvernul de la Berlin a înăsprit restricţiile. Potrivit noilor măsuri impuse de autorităţi, doar persoanele care s-au vaccinat cu doza booster vor putea merge la restaurant fără un test negativ de COVID-19.

Cel mai mare protest a avut loc la Hamburg, cu o participare de circa 16.000 de persoane, potrivit poliţiei. Organizaţii se aşteptau la o prezenţă de 11.000 de oameni la protest, organizat sub sloganul „Ajunge! Jos mâinile de pe copiii noştri!”.

Organizatorii au făcut apel la participanţi să poarte măşti şi să păstreze distanţa fizică, în conformitate cu normele impuse, însă mulţi nu au respectat această cerinţă, notează dpa.

Un participant a purtat Steaua lui David cu inscripţia „nevaccinat”, a anunţat poliţia pe Twitter, adăugând că forţele de ordine au deschis o anchetă pentru incitare.

 

De asemenea, perioada de carantinare pentru cei infectați se reduce de la 14 la 10 zile, cu posibilitatea de a ieși în cea de-a șaptea zi de izolare dacă testul este negativ. O altă regulă este ca persoanele care au făcut boosterul să fie scutite de carantină după contactul cu o persoană infectată.

La Magdeburg, mii de oameni au mărşăluit prin tot oraşul timp de câteva ore bune, blocând temporar liniile de tramvai şi circulaţia.

La Berlin, protestatarii au format un convoi de maşini şi biciclete. Poliţia a numărat mai bine de 100 de vehicule, 70 de biciclete şi circa 200 de persoane.

Tot sâmbătă au avut loc şi contrademonstraţii. Circa 2.500 de oameni s-au adunat în oraşul Minden (vest) pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ”adepţii gândirii laterale”, un grup care şi-a asumat un rol de conducere în organizarea protestelor împotriva politicilor guvernamentale.

Mişcarea Querdenken (gândirea laterală) include sceptici cu privire la coronavirus, activişti de extrema dreaptă şi antivaccinişti.

În Efurt, circa 1.000 de oameni s-au adunat pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de democraţie şi de măsurile antiepidemice, potrivit poliţiei şi organizatorilor.

Proteste masive au fost şi în Austria

Circa 40.000 de oameni au protestat sâmbătă la Viena, capitala Austriei, împotriva măsurilor guvernamentale de combatere a pandemiei de coronavirus, inclusiv obligativitatea vaccinării pentru populaţie, transmite dpa.

Potrivit poliţiei, demonstraţia a fost în mare parte paşnică. Totuşi, forţele de ordine au oprit marşul pentru o scurtă perioadă de timp, după ce câţiva demonstranţi au încercat să forţeze cordonul poliţiei, unii dintre ei fiind arestaţi.

Citeşte şi Reguli noi în starea de alertă: Unde mai pot intra persoanele nevaccinate de azi. Cum se pot face nunţi şi petreceri

Proteste împotriva certificatului verde în Franţa. Confruntări între protestatari şi forţele de ordine: „Vă vom enerva!”

Mii de persoane au protestat sâmbătă şi în Franţa. La Paris forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i linişti pe protestatari, scrie Le Parisien.

La Paris, protestatarii au ripostat adoptând formulările sale, scandând „Vă vom enerva”. Alţii purtau pancarte pe care scria „Nu permisului de vaccinare”, o referire la iniţiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri şi muzee.

Imaginile televizate au arătat încăierări între protestatari şi poliţie în Paris. Protestatarii s-au adunat pe străzile din Marsilia, Nantes şi Le Mans, printre alte oraşe.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni. El spune că libertăţile implică responsabilităţi care includ protejarea sănătăţii altora.

Situaţia este tensionată şi la Toulouse. Manifestanţii scandează împotriva politicii sanitare a guvernului şi pe străzile din oraş sunt revolte între unii manifestanţi şi forţele de ordine.

Aproape 2.000 de manifestanţi la Marsilia. Ei s-au adunat în Vieux-Port, înainte de a porni spre oraş, potrivit France Bleu Provence.

La Montpellier, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi au încercat să urce pe porţile clădirii, relatează France Bleu Hérault. Forţele de securitate au evacuat piaţa cu gaze lacrimogene.

Reamintim că preşedintele Emmanuel Macron i-a catalogat drept „iresponsabili” pe cei care nu se vaccinează.  În opinia sa, aceştia sunt nişte „cetăţeni” pe care s-a angajat să-i „calce pe nervi până la capăt” prin strategia sa anticovid.

Citeşte şi Noi reguli de intrare în ţară. Ce trebuie să ştie românii care plănuiesc vacanţe sau revin în ţară din străinătate

Albania: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene după ce mai mulţi protestatari au luat cu asalt sediul opoziţiei

Poliţia albaneză a recurs la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă sâmbătă după ce protestatari înarmaţi cu pietre au luat cu asalt sediul Partidului Democrat (PD), opoziţia de dreapta, transmite Reuters, care menţionează că protestatarii erau susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, dat afară din PD anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupţie.

De atunci, Berisha, care neagă orice ilegalitate, a contestat conducerea exercitată în prezent de liderul PD, Lulzim Basha, a convocat luna trecută o reuniune a partidului şi s-a autoproclamat lider.

În timpul revoltelor de sâmbătă, susţinătorii lui Berisha au folosit ciocane pentru a sparge uşile de securitate de metal, abia instalate, la sediul partidului şi au amplasat scări în încercarea de a ajunge la cel de-al doilea etaj.

Presa locală a relatat că persoanele aflate în interiorul clădirii au încercat să ţină mulţimea în afara clădirii, împroşcându-i pe protestatari cu conţinutul stingătoarelor de incendii şi aruncând înspre ei cu tot ce aveau la îndemână, înainte de sosirea poliţiei.

EFE relatează că sute de oameni au luat cu asalt sediul PD, în timp ce dpa face referire la câteva mii. Agenţia de presă germană mai scrie – citând postul local News.24 – că unii protestatari au reuşit să ajungă până la primul etaj al sediului PD, dar nu au putut să intre în biroul preşedintelui Lulzim Basha, pentru că între timp forţele de ordine au trimis întăriri.

Cu mai puţin de 800 de susţinători „Berisha intenţionează să preia prin forţă PD pentru a-şi impune interesele şi a-l folosi ca refugiu pentru el şi familia lui”, a transmis PD într-un declaraţie.

În schimb, potrivit lui Berisha, protestatarii vor să transforme „buncărul” lui Basha „într-o casă a libertăţii”. După protestele de sâmbătă, Berisha a avertizat că „lupta nu se încheie aici”. „Ceea ce am văzut astăzi este doar prima pagină”, a spus el.

Ambasadoarea SUA la Tirana, Yuri Kim, a declarat că administraţia de la Washington este profund îngrijorată de tensiunile recente din jurul Partidului Democrat. „Cei care incită la violenţe sau subminează statul de drept trebuie să fie traşi la răspundere”, a scris înaltul diplomat american într-un tweet.