Val de proteste în România înainte de Sărbători. Angajaţi din Poliţie, penitenciare, militarilor rezervişti, dar şi sindicalişti din Sănătate protestează la Parlament

Angajaţi din Poliţie, penitenciare şi militarii trecuţi în rezervă sunt aşteptaţi să protesteze, joi, începând cu ora 12:00, la sediul Parlamentului şi la prefecturile din judeţele Iaşi, Timiş şi Cluj. Aceştia susţin că nu solicită creşteri de salarii, ci cer aplicarea unor acte normative. Tot la Parlament vor ajunge şi sindicaliştii de la Sanitas.

23 dec. 2021, 11:25
Val de proteste în România înainte de Sărbători. Angajaţi din Poliţie, penitenciare, militarilor rezervişti, dar şi sindicalişti din Sănătate protestează la Parlament

Proteste cu fumigene, vuvuzele și coroane de flori la Parlament! Sute de politisti au ieşit în stradă, atât în Capitală, cât si la prefecturile din țară, supăraţi că nu primesc salariile care li se cuvin.

Polițiștii amenință că opresc total activitatea și nu mai participă la nicio misiune. Lor li se alătură angajaţi din penitenciare şi militarii trecuţi în rezervă.

Citeşte şi: Reguli anti-COVID în Bucureşti pentru perioada de Crăciun. Lipsa măştii îţi poate aduce amenzi usturătoare, program special pentru magazine

Protestatarii cer aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) şi actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

 

Medicii și asistentele amenință cu greva generală. Sute de angajați din spitale sunt deja în grevă japonează și cer respectarea legii salarizarii. Astăzi, cadrele medicale ies în stradă și protestează în fața Parlamentului.

Federaţia Sanitas a anunţat că pichetează, joi, de la ora 12.00, Parlamentul. Protestul este programat să aibă loc la intrarea Parcul Izvor.

Organizaţiile sindicale din domeniul sanitar fac apel, joi, la creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem, referindu-se, în special, la personalul TESA, muncitori şi personalul de deservire. SANITAS atrage atenţia că aceştia reprezintă mai mult de 25 la sută dintre lucrătorii din Sănătate şi au fost discriminaţi.

Citeşte şi: Lucian Bode, previziuni sumbre înainte de Crăciun: peste 100.000 de români vor fi în carantină

”În sistemul sanitar o importantă categorie de personal, atât ca pondere cât şi ca atribuţii stabilite prin fişa postului, o reprezintă personalul TESA, muncitorii şi personalul de deservire. Aceştia reprezintă mai mult de 25% din numărul lucrătorilor care au fost discriminaţi de amânarea aplicării etapizate a Legii 153/2017”, a transmis, joi, SANITAS.

Potrivit organizaţiei sindicale, pentru aceste categorii impactul bugetar determinat de acordarea unei pătrimi din diferenţa dintre salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021 este de:

6,5 milioane lei lunar şi 78 milioane lei anual, pentru salariile de bază brute
3,8 milioane lei lunar şi 45,63 milioane lei anual, cheltuieli cu salariile de bază nete

”Stimaţi guvernanţi, impactul bugetar este unul foarte mic. Prin urmare, considerăm că nu aveţi niciun motiv pentru care să excludeţi această categorie de personal cel puţin de la acordarea acestei tranşe de creştere salarială şi aşa umilitoare pentru salariaţii unui sistem bugetar atât de grav afectat de efectele pandemiei”, a mai transmis SANITAS.

La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România au transmis un mesaj parlamentarilor, alături de o imagine cu o angajată care spală pe jos într-un spital: ”Doamnelor şi domnilor parlamentari, asta trebuie să votaţi astăzi: recunoaşterea eforturilor fiecărui salariat din Sănătate prin acordarea drepturilor salariale cuvenite! Imagine din Spitalul Judeţean Botoşani, de la protestul de astăzi al salariaţilor pentru acordarea drepturilor salariale cuvenite”.
Alături de fotografie a mai fost postat mesajul: ”Acum muncesc, dar acă mp opresc?”.
Şi Federaţia Sănătatea din Romania face apel la creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem, reclamând discriminarea unor categorii.

 

Protest al angajaţilor din Ministerul Muncii în Piaţa Victoriei

Angajaţii din instituţiile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale organizează, joi, începând cu ora 12:00, o acţiune de protest în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de practica Guvernului de a nu respecta Legea salarizării, se menţionează într-un comunicat remis miercuri de Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Sindicaliştii din Ministerul Muncii solicită Guvernului să nu se mai substituie Parlamentului. De asemenea, aceştia cer aplicarea integrală a Legii salarizării nr.153/2017, plata integrală şi la timp a tuturor drepturile salariale prevăzute de lege, eliminarea inechităţilor salariale generate de neaplicarea legii, abrogarea şi neadoptarea de OUG care să eşaloneze drepturile salariale constatate de instanţele judecătoreşti.

„Nu solicităm majorări salariale, solicităm aplicarea legii salarizării”, se precizează în comunicatul remis de Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii.