Val de scumpiri din cauza secetei. Românii vor plăti mai mult pentru carnea de porc şi cereale

Sunt veşti proaste pentru români. Alimentele se scumpesc, din nou, din cauza secetei. Carnea de porc, cerealele şi mierea de albine se numără printre produsele care se vor scumpi cel mai mult în perioada următoare.

14 iul. 2022, 16:48
Val de scumpiri din cauza secetei. Românii vor plăti mai mult pentru carnea de porc şi cereale

Val de scumpiri din cauza secetei. Fermierii avertizează că alimentele se vor scumpi cu 40 la sută în următoarea perioadă, din cauza lipsei de precipitaţii.

Val de scumpiri din cauza secetei. Preţurile alimentelor cresc din nou

Citeşte şi Prețul carburanților în România, 14 iulie 2022. Cât costă motorina și benzina

Seceta provoacă pagube uriaşe fermierilor, care avertizează că în curând România se va confrunta cu un nou val de scumpiri.

„Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului şi orzului, cât şi asupra rapiţei, dar va avea repercusiuni şi asupra culturilor de primăvară, în special porumbul şi floarea soarelui. Este posibil să existe o creştere semnificativă a preţului produselor de bază, dar şi al celor procesate”, spune Alina Creţu, directorul Asociaţiei Producătorilor de Porumb din ţară, potrivit Rador.

Şi carnea de porc se numără printre alimentele care se vor scumpi.

„În România producem doar 20-25% din consumul naţional de carne de porc proaspătă. Suntem şi mai îngrijoraţi pentru că de fiecare dată când apar urgenţe de secetă, furajul se scumpeşte. Dacă nu reuşim să acoperim costurile, multe firme vor da faliment”, spune Ioan Ladosi, preşedintele Asociaţiei Române producători de porci (Apcpr).

Apicultorii avertizează că mierea se va scumpi şi ea, tot din cauza secetei.

„Seceta a făcut ravagii la culturile de floarea soarelui. N-a mai plouat din luna mai, când oricum a plouat foarte puţin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat”, se plânge un apicultor din judeţul Iaşi.

Reamintim că în mai multe judeţe din ţară autorităţile au început să raţionalizeze apa. Acestea fac apel la populaţie să evite udarea grădinilor şi reumplerea piscinelor.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, ministrul Mediului declara că rezervoarele strategice ale României sunt pline în proporţie de 68%, în timp ce, în prezent, 70% din ţară suferă de secetă.

Citeşte şi Indicele ROBOR a trecut de 7%. Rate mai mari pentru români