Val de atacuri sinucigaşe în Siria

Combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au comis vineri cinci atentate sinucigașe împotriva pozițiilor forțelor kurde și guvernamentale la Hassake, un oraș din nord-estul Siriei, unde au ajuns la sfârșitul lunii iunie, relatează AFP, citând o organizație neguvernamentală.

10 iul. 2015, 22:14
Val de atacuri sinucigaşe în Siria

Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), „cinci membri ai Statului Islamic s-au aruncat în aer la bordul unor mașini-capcană, atacând patru poziții ale combatanților kurzi în estul Hassake și o poziție a regimului în sudul orașului”.

„Jihadiștii, care au cucerit deja zone ale unor cartiere în sud, încearcă să-și extindă teritoriul spre estul orașului. Lupte intense continuă”, a adăugat această organizație, cu baza în Marea Britanie, care dispune de o largă rețea de surse în Siria.

OSDH nu a fost în măsură să precizeze bilanțul victimelor, dar asigură că atentatele sinucigașe „au provocat cu siguranță victime”.

La sfârșitul lunii iunie, Statul Islamic cucerise de la armată două cartiere în sudul Hassake. Luptele în acest oraș, capitala provinciei eponime, au făcut să fugă cel puțin 120.000 de persoane, potrivit ONU. Înaintea conflictului, aici locuiau 300.000 de persoane.

Orașul Hassake este împărțit între forțele regimului și combatanți kurzi care au apărat fiecare zonă aflată sub controlul lor.

Statul Islamic controlează zone vaste în Siria, în special în nord-estul țării.

De luni, atacurile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA au permis kurzilor să reia controlul asupra a mai mult de 10 sate între provinciile Hassake și Raqa, mai la vest, după atacuri surpriză ale jihadiștilor.

Pe de altă parte, numărul jihadiștilor Statului Islamic uciși în lupte la Ain Issa (nord) în această săptămână a crescut de la 80 la 150, potrivit OSDH.

După această organizație și un partid kurd, forțele kurde siriene, sprijinite de lovituri ale coaliției internaționale, au alungat miercuri ultimii jihadiști din această localitate situată la 50 km nord de Raqa, fieful Statului Islamic în Siria.