Valentin Popa: Declaraţia mea despre chestiunea plagiatului, interpretată într-un sens total opus

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că declaraţiile sale pe tema plagiatului au fost interpretate greşit şi că îşi doreşte întărirea legislaţiei primare în acest domeniu.

05 mart. 2018, 16:46
Valentin Popa: Declaraţia mea despre chestiunea plagiatului, interpretată într-un sens total opus

„Aş vrea să clarificăm puţin chestiunea plagiatului, din prima mea intervenţie în faţa presei. Din păcate, declaraţia mea a fost interpretată într-un sens total opus. Oricine o analizează cu atenţie ar fi putut observa că doresc cu ardoare întărirea legislaţiei primare în această privinţă, pentru ca nimeni să nu o poată exploata în instanţă şi să anuleze, astfel, deciziile unor consilii şi comisii. Din păcate – poate şi din cauza unei deficitare comunicări din partea mea, fiind la început şi emoţiile spunându-şi cuvântul – nu au fost foarte bine interpretate. Reafirm încă o dată toleranţă zero pentru doctorat (n.r. – în cazul plagiatului) şi vă reamintesc că primul meu ordin în calitate de ministru a fost legat de introducerea normelor de etică şi deontologie la masterat şi doctorat în universităţi”, a precizat el, în cadrul dezbaterii moţiunii pe Educaţie iniţiate de liberali.

Ministrul a menţionat că vinerea trecută a avut o întâlnire cu membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Reprezentanţi ai Consiliului CNATDCU împreună cu membri ai Corpului de control vor vizita universităţile şi printre punctele pe care le vor verifica vor fi şi problemele de etică şi deontologie profesională sesizate în şcolile doctorale”, a mai spus ministrul.

Pe 29 ianuarie, Valentin Popa declara că învăţământul românesc este foarte bun şi că se vorbeşte prea mult de 0,1% din tezele de doctorat care s-au constatat a fi plagiate.

„Medicii noştri sunt căutaţi în străinătate, pleacă în străinătate, nu mai avem IT-işti pe care să îi furnizăm pe piaţa muncii, cerinţa este foarte mare, am avut întotdeauna absolvenţi extraordinari. Învăţământul nostru este foarte bun, chiar foarte bun în anumite domenii, pe anumite programe este excelenţă şi este păcat că umbrim aceste valori ale învăţământului românesc printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante pentru învăţământ cum ar fi plagiatele. (…) Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în condiţiile în care trebuie să vă spun că nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă”, spunea atunci Valentin Popa.