Valer Dorneanu, desemnat oficial candidat al PSD pentru Curtea Constituţională

Grupul parlamentar al PSD l-a propus pe Valer Dorneanu pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul Aspaziei Cojocaru, al cărei mandat expiră în iunie, aceasta fiind singura propunere pentru acest post până în prezent, a anunţat, luni, secretarul Camerei Niculae Mircovici, citat de Mediafax.

18 mart. 2013, 13:36
Valer Dorneanu, desemnat oficial candidat al PSD pentru Curtea Constituţională

Mircovici a făcut această precizare după şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, arătând că termenul până la care grupurile parlamentare fac propuneri pentru postul de judecător la Curtea Constituţională este 18 martie şi că singura propunere până în prezent este Valer Dorneanu din partea PSD.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, săptămâna trecută, ca plenul să numească până în 30 martie un nou judecător la Curtea Constituţională, în locul Aspaziei Cojocaru, al cărei mandat se încheie în 8 iunie.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CC la propunerea Camera Deputaţilor.

Biroul Permanent a luat în discuţie şi celelalte cazuri de încetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, şi Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei.

„S-a decis ca în perioada 18-21 martie, fiecare grup parlamentar să facă propuneri la Comisia juridică, între 21-25 martie să aibă loc audieri şi raport, astfel încât între 25-30 martie să fie pe ordinea de zi a plenului”, a precizat săptămâna trecută Niculae Mircovici.

În scrisoarea preşedintelui Curţii se arată că, potrivit legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la începutul şedinţei BPN al PSD, că Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu sunt doi profesionişti care au pregătirea profesională şi statura morală pentru a activa ca judecători la Curtea Constituţională.