Valeriu Gheorghiţă: „80.000 de vaccinaţi pe zi, de marţi”. Ce se întâmplă dacă te infectezi între doze

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat duminică seara că, începând de săptămâna viitoare, aproximativ 80.000 de persoane vor fi vaccinate zilnic cu ser anti-COVID.

11 apr. 2021, 22:25
Valeriu Gheorghiţă: „80.000 de vaccinaţi pe zi, de marţi”. Ce se întâmplă dacă te infectezi între doze

Valeriu Gheorghiţă are veşti bune pentru români. „M-am uitat pe programările de săptămâna următoare. Începând (…) de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate. Avem în momentul de faţă aproximativ 80.000 de persoane în fiecare zi care sunt deja programate şi au ocupat un loc în centrele de vaccinare, circa 60.000 sunt cu Pfizer, circa 10.000 cu Moderna, restul cu AstraZeneca”, a spus medicul la Digi 24.

El a amintit că din data de 14 aprilie vor începe rapelurile pentru AstraZeneca. „Cred că, dacă am fi avut o adresabilitate crescută şi pentru vaccinul AstraZeneca, în momentul de faţă eram la cel puţin 80.000 de persoane vaccinate pe zi”, a afirmat Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în ultimele zile s-a lucrat pentru operaţionalizarea a peste 170 de cabinete noi de vaccinare, dintre care 144 vor folosi serul de la Pfizer, iar alte aproximativ 30 vaccinul AstraZeneca.

„Au început notificări. (…) pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări şi peste 70.000 de persoane programate doar în 24 de ore”, a mai spus preşedintele CNCAV.

El a susţinut că, în următoarele două-trei zile, persoanele care se programează la vaccinare vor putea vedea câte persoane au înaintea lor şi care este ritmul de vaccinare la centrul respectiv.

Lumea, ameninţată de o nouă epidemie. Specialiştii spun că în următorii 25 de ani numărul cazurilor se va dubla
„Prioritatea a fost operaţionalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două-trei zile va fi disponibilă şi această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane care se află în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv (…) Pot să vă spun că în momentul de faţă avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca. În perioada următoare, vor fi deschise toate centrele de la nivel naţional care au fost pregătite prin alocare suplimentară de vaccinuri de la Pfizer şi respectiv de la Moderna, iar pe centrele cu AstraZeneca în care ritmul de vaccinare a scăzut substanţial vom aloca foarte probabil vaccin de la Johnson and Johnson”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Valeriu Gheorghiță explică după cât timp se face rapelul, dacă ne infectăm între doze

„Din punct de vedere ştiinţific, dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, este debarsată de virus, are test negativ, se poate vaccina oricând după vindecare. Însă, din punct de vedere al unei recomandări medicale, este bine să se lase, imediat după vindecare, o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalescenţă, în care este important să se definitiveze, să se remită reacția inflamatorie de după boală şi, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

Valeriu Gheorghiţă a explicat de ce platforma de vaccinare nu arată încă timpul de așteptare

Data la care platforma de vaccinare urma să arate timpul de așteptare era 10 aprilie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Întrebat, duminică seara, care este motivul, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că în aceste zile s-a lucrat foarte mult la operaționalizarea a peste 170 de cabinete noi de vaccinare: 144 cu vaccin de la Pfizer și 30 cu serul AstraZeneca.

„Sunt lucruri care de la sine scad timpul de așteptare pe listă. De pildă, în ultimele 24 de ore pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări și peste 70.000 de persoane programate. Tocmai de aceea prioritate a fost în momentul de față operaționalizarea acestor centre noi”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

În următoarele două – trei zile va fi disponibil și timpul de așteptare și ritmul de vaccinare, a adăugat acesta. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a adăugat că nu există centre care se închid, ci doar unele, puține, care schimbă tipul de vaccin. La nivel național sunt în acest moment 1.151 de centre.

Vești bune! Peste 500.000 de doze vor ajunge în România

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că din toamnă ar putea începe vaccinarea copiilor împotriva COVID-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că din toamnă ar putea începe vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19 după ce Pfizer a cerut autorizarea şi pentru această categorie de vârstă.
Gheorghiţă a fost întrebat duminică, la Digi 24 de când s-ar putea vorbi şi despre vaccinarea copiilor.

„Am văzut că compania Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului aşa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.