Valeriu Gheorghiţă anunţă că vaccinul AstraZeneca este de departe cel cu reacţii adverse mai numeroase

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a susţinut marţi o conferinţă de presă în cadrul căreia a oferit şi detalii referitoare la procentul de efecte adverse apărute în cazul imunizării cu fiecare ser în parte, iar AstraZeneca este "campion" absolut.

30 mart. 2021, 15:03
Valeriu Gheorghiţă anunţă că vaccinul AstraZeneca este de departe cel cu reacţii adverse mai numeroase

Valeriu Gheorghiţă a oferit date pentru fiecare vaccin în parte şi câte efecte adverse a provocat fiecare, iar AstraZeneca are o rată de aproape 7 ori mai mare decât Pfizer şi de aproape 4 ori mai mare decât Moderna.

Pe tipuri de vaccin, rata apariției reacțiilor adverse este:

Pfizer: 2 cazuri/1.000 doze
Moderna – 3,6 cazuri/1.000 doze
AstraZeneca – 13,2 cazuri/1.000 doze

Săptămâna trecută au fost raportate peste 1.000 de reacții adverse:

Vârsta medie – 38 de ani

Peste 61% persoane de sex feminin
82% – durere, tumefactie, eruptie la locul administrarii vaccinului, febra, frison
44% – dureri muscalare
18% – reactii digestive

Valeriu Gheorghiţă a explicat cum se pot vaccina cetăţenii străini rezidenţi în România

Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre posibilitatea organizării de concerte şi alte evenimente în sezonul estival.Experimentul făcut în Spania, unde mii de oameni au luat parte la un concert, după ce au fost testați, a ridicat speranțele românilor că și în țara noastră viața ar putea reveni cât mai aproape de normal. Deocamdată însă nu se pune problema de așa ceva, spune Valeriu Gheorghiță,  șeful campaniei de vaccinare.

„La acest moment nu, avem un  procent de 10% din țară, deocamdată este prematur să discutăm de așa ceva „, a declarat Gheorghiță.

Cetăţenii străini cu drept de şedere în România se vor putea programa direct în platforma de vaccinare anti-COVID, a anunţat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea, Valeriu Gheorghiţă.Cetăţenii străini cu drept de şedere în România se vor putea programa direct în platforma de vaccinare anti-COVID, a anunţat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea, Valeriu Gheorghiţă, scrie Agerpres.

„Un alt element de noutate este legat de posibilitatea cetăţenilor străini de a se programa pe platformă, mă refer la cetăţenii străini cu drept de şedere în România, care nu deţin un CNP emis de autorităţile române. Vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru aceştia va fi alocat un identificator unic, corelat cu documentele de identificare ale cetăţeanului străin, cu număr, serie de paşaport, de pildă. Data la care se va implementa, foarte probabil, această funcţionalitate va fi 10 aprilie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 30 martie. Peste 1.400 de pacienţi COVID la ATI şi 175 de decese în 24 de ore. Ilfovul trece de incidenţă 9