Valeriu Gheorghiţă avertizează: „Tinerii, adolescenţii şi copiii sunt mai expuşi îmbolnăvirii cu varianta Delta”

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a susţinut marţi o conferinţă de presă în care a prezentat date legate de vaccinarea copiilor şi tinerilor, în contextul apropierii datei de 13 septembrie, când va începe noul an şcolar.

24 aug. 2021, 14:50
Valeriu Gheorghiţă avertizează: „Tinerii, adolescenţii şi copiii sunt mai expuşi îmbolnăvirii cu varianta Delta”

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în unele unități de învățământ vor fi amenajate puncte de vaccinare, astfel încât să se poată vaccina atât copiii cu vârsta de peste 12 ani, cât și părinții sau bunicii acestora și cadrele didactice, iar în cele mai multe situații vor fi organizate echipe mobile de vaccinare.

„Preocuparea de bază este de a crește accesul la vaccinare al copiilor cu vârsta peste 12 ani, dar vor avea posibilitatea să se vaccineze și cadrele didactice și părinții și bunicii copiilor. Vor fi cu siguranță școli cu cabinete de vaccinare de sine stătătoare, iar unde școala are în apropiere un centru de vaccinare nu se justifică alt centru.

În mediul rural, dar și în urban, vaccinarea copiilor va putea fi făcută prin echipe mobile. Ne dorim ca fiecărei școli să îi fie alocată o echipa mobilă de vaccinare.

Vedem ce se întâmplă în SUA: un număr din ce în ce mai mare de tineri, de copii, chiar cu vârstă sub 12 ani sunt diagnosticaţi cu infecţie SARS-COV-2. Ajung în spital, chiar şi în secţiile ATI.

Infecţia cu varianta delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, în rândul copiilor, lucru care era atipic până la acest moment. De asemenea, tinerii, adolecenţii, copiii sunt expuşi unui risc mult mai mare de îmbolnăvire. Vorbim de o variantă mult mai transmisibilă.

Tinerii se adună, interacţionează mai mult, sunt expuşi mai frecvent riscului de infecţie şi într-un procent mai mic se respectă măsurile de prevenţie.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Conform datelor prezentate marți, în România s-au vaccinat împotriva COVID aproape 33.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani, adică 4%, și peste 150.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani, adică 20%.

Ioana Mihăilă: „Epidemia de variantă Delta coincide cu începutul sezonului gripal”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat într-o conferințî de presă că Direcția de Asistență Medicală estimează că livrările de vaccin gripal se vor face în septembrie și octombrie.

„Am discutat de Direcțiile de Sănătate Publică pentru a pregăti infrastructura de stocare a vaccinului gripal, astfel încât el să ajungă cât de repede posibil la medicii de faimile și la unitățile sanitare care adiministrează acest vaccin”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul a precizat că vor fi în jur de două milioane de vaccinuri distribuite.

„O să vin cu un răspuns exact legat de câte am achiziționat”, a precizat Mihăilă.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre pregătirile pentru valul 4: „Nu vom avea lockdown cum a fost înainte. Vor fi măsuri zonale şi locale, în funcţie de incidenţă”