Valeriu Gheorghiță explică de ce nu sunt trecute testele de anticorpi în certificatul digital

Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei naţionale de vaccinare, a explicat la Digi24 de ce testele de anticorpi nu pot fi trecute în certificatul digital alături de vaccinare, trecere prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR ori antigenic rapid.

30 oct. 2021, 11:38
Valeriu Gheorghiță explică de ce nu sunt trecute testele de anticorpi în certificatul digital

Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei naţionale de vaccinare, a explicat la Digi24 că testele anticorpi arată prezenţa sau absenţa anticorpilor, dar nu şi capacitatea lor de neutralizare a virusului.

„Anticorpii care apar la trecerea prin boală nu sunt întotdeauna neutralizanţi. Noi ştim că anticorpii-N sunt doar martori că omul a trecut prin boală şi nu au rol de protecţie. Anticorpii care eventual au rol de protecţie sunt anticorpii anti-proteina Spike, sunt singurii care apar şi după vaccinare.

Însă ceea ce folosim ca teste de laborator la acest moment – teste comerciale, disponibile – sunt în general teste calitative, adică îţi spun că ai anticorpi sau sunt absenţi, sau sunt teste semicantitative, adică îţi dau o valoare de anticorpi, dar ei sunt anticorpii totali şi nu reprezintă anticorpii neutralizanţi. Doar un procent din aceşti anticorpi sunt neutralizanţi”, a declarat valeriu Gheorghiţă vineri seară, la Digi24.

Valeriu Gheorghiţă, anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu Johnson & Johnson. Detalii despre certificatul verde

El a mai precizat că astfel de teste nu pot determina când a fost bolnavă persoana. „Şi mai important este că atunci când facem testare în masă pentru identificarea anticorpilor la oameni care nu au un istoric de trecere prin boală, aceşti anticorpi nu au cum să-ţi spună care este momentul trecerii prin boală. Ca atare, noi nu ştim care ar putea să fie valabilitatea acelui certificat digital în baza unui test de anticorpi. Lăsând la o parte că nu ştim dacă valoarea anticorpilor se corelează cu protecţia”, a mai explicat dr. Gheorghiţă. Şeful campaniei de vaccinare a mai afirmat că nicio ţară din UE nu se bazează pe testul de anticorpi.

Certificate verzi, de vânzare pe Facebook. Un medic cardiolog a reclamat situaţia: „Mi se pare absolut incredibil”

Certificate verzi, de vânzare pe Facebook. Medicul cardiolog Vasile Rădulescu din Bucureşti a reclamat miercuri, acest lucru. ”Mi se pare absolut incredibil să-ţi faci business din aşa ceva”, a transmis medicul, precizând că Poliţia Română a primit deja informaţiile şi a demarat o anchetă.

Certificate verzi, de vânzare pe Facebook. Medicul cardiolog Vasile Rădulescu a sesizat acest lucru şi a reclamat autorităţilor.

Poliţia Română a deschis mai multe anchete vizând eliberarea de certificate false de vaccinare sau aşa-numita ”vaccinare la chiuvetă”.

Tribunalul Suceava a anulat obligativitatea certificatului verde pentru studenţii UMF Târgu Mureş

”Există nişte grupuri pe Facebook care vând certificate Covid. Mi se pare absolut incredibil să-ţi faci business din aşa ceva. Vă anunţ că Poliţia Română a primit deja informaţiile şi va acţiona repede.

Cum vă puteţi lua un certificat, ştiind că aveţi o hârtie şi ZERO protecţie în faţa bolii? Câtă inconştienţă e asta?

Idem cu cei vaccinaţi la chiuvetă, başca figurând şi vaccinaţi în sistem! Dacă vedeţi moarte pe lângă voi şi vreţi vaccin, cum procedaţi? Vă autodenunţaţi?

Avem nevoie de responsabilitate, respectarea regulilor, încrederea în ştiinţă. Altfel suntem pe o pistă imorală, ilegală, cu riscuri multiple”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul Vasile Rădulescu.