Valeriu Gheorghiţă explică de ce testele de anticorpi sunt irelevante pentru a determina cât de protejați suntem de coronavirus

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-covid, a explicat de ce testele de anticorpi sunt irelevante pentru a determina în ce măsură suntem protejați de coronavirus.

11 oct. 2021, 10:08
Valeriu Gheorghiţă explică de ce testele de anticorpi sunt irelevante pentru a determina cât de protejați suntem de coronavirus

Valeriu Gheorghiţă a explicat de ce testele de anticorpi nu reprezintă un criteriu fiabil pentru cei care vor să facă a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului.

Valeriu Gheorghiţă, precizări privind eficienţa testelor de anticorpi: Ne lipseşte o standardizare a metodelor de determinare a anticorpilor

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că oamenii care, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, își fac anticorpii și în funcție de rezultat se hotărăsc dacă mai fac sau nu doza a treia de vaccin nu procedează corect, precizând că aceste teste ale anticorpilor sunt irelevante.

Citeşte şi Şi cei vaccinaţi cu Johnson&Johnson vor putea face doza booster. Compania a solicitat autorizarea pentru administrarea celei de-a doua injecţii

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției.

În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție,   undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a declarat medicul militar la Digi24. 

Românii vor face și a patra doză a vaccinului anti-Covid. Anunţul făcut de Gheorghiţă

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a anunţat săptămâna trecut că schema completă de vaccinare va include trei doze, iar fiecare șase luni se va face un rapel.

Citeşte şi Premierul Florin Cîţu a primit cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID: Presiunea este foarte mare pe spitale, singura soluție este să ne vaccinăm

„EMA a autorizat ieri cele două recomandări pentru administrarea fie de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate care va cuprinde vaccinurile de la compania Pfizer şi de la Moderna.

Vom avea o schemă de trei doze iniţial, plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială. La persoanele care au un răspuns imun normal, persoanele imuno competente vor avea schema de două doze şi un rapel după minimum şase luni, aşa cum se recomandă acea doză booster care a fost demarată în România din 28 septembrie.

Această doză suplimentară în cadrul schemei iniţiale care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administează la 28 de zile atât pentru vaccinul Pfizer, cât şi vaccinul Moderna.

Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă.”, a precizat medicul în cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută.