Valeriu Gheorghiţă: „Luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare”. Medicii de familie vor vaccina din aprilie

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, luni seara, că luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare în România.

22 mart. 2021, 21:51
Valeriu Gheorghiţă: „Luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare”. Medicii de familie vor vaccina din aprilie

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că România ar putea avea nevoie de un procent mai mare al populației vaccinate împotriva Sars-Cov-2 pentru a atinge imunitatea colectivă. Până acum se spunea că acest procent este de 70%.

„Eu pot să vă spun că, bazându-ne pe tulpina sălbatică, din Wuhan, însemna un prag de imunizare de 70%, însă, în lumina emergentei tulpini britanice care este mult mai contagioasă, este posibil să avem nevoie de un procent mai mare de imunizare de peste 70%, poate 80%”. (…)  În România, luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare. Sigur, ne dorim să atingem mult mai devreme pragul de imunizare. Eu mi-am propus peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic în aprilie.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la RealitateaPlus.

BILANŢ vaccinare 22 martie 2021. Aproape 50.000 de vaccinaţi, 230 de reacţii adverse în 24 de ore
Referitor la vaccinarea cu AstraZeneca, Valeriu Gheorghiţă a declarat: „Mă așteptam ca nivelul de încredere să scadă mult mai mult după primele semnale, însă, în momentul de față zilnic sunt programate circa 9.000 – 10.000 de persoane la vaccinarea cu acest ser ceea ce înseamnă că oamenii câștigă încredere”.

Alexandru Rafila explică de ce românii cu aceste boli trebuie să evite vaccinarea cu AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță a vorbit şi despre calendarul vaccinurilor care urmează să vină în țară. „În afară de 160.000 de doze de la Moderna, alocate pentru asigurarea rapelului, luni vom primi alte 345.000 de la Pfizer, 428.000 de la AstraZeneca. În total, în aprilie, vom primi peste 3,2 milioane de doze, printre care și cele de la Johnson and Johnson și 2 milioane de la compania Pfizer.

Sperăm să avem 2 milioane de persoane vaccinare în cursul lunii aprilie. 820.000 de doze vor veni de la Johnson and Johnson, care vor fi livrate foarte probabil la jumătatea lunii aprilie, în două tranșe.

La sfârșitul lunii aprilie vom demara și campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Fiecare medic de familie își va evalua lista proprie de pacienți, în funcție de cei care vor să se vaccineze, dar se vor respecta criteriile de prioritizare.

În cabinetele medicilor de familie vor fi disponibile doar vaccinurile pe bază de vector viral. Este mai complicat să distribuim vaccinuri pe bază de ARN mesager, care au alte condiții de păstrare și riscăm să apară probleme”, a spus Valeriu Gheorghiță. El a dat ca Johnson and Johnson.

Întrebat dacă cei care se vor vaccina la medicii de familie se vor programa în platformă, Gheorghiţă a răspuns că nu va fi cazul. „Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare – vor fi vaccinaţi rând pe rând”, a explicat Gheorghiţă.

El a menţionat că în cabinetele medicilor de familie vor fi folosite doar vaccinurile bazate pe vector viral, întrucât ar putea apărea probleme în ceea ce priveşte depozitarea vaccinurilor bazate pe ARN Mesager.

Acesta a menţionat că un medic de familie ar putea vaccina între 10 şi 20 de persoane zilnic, iar dacă jumătate dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare calculele arată că 50.000 de persoane ar putea fi imunizate zilnic.