Valeriu Gheorghiţă: Mai puţin de 10.000 de angajaţi din învăţământ s-au vaccinat anti-COVID

Şcolile din România s-ar putea redeschide din 8 februarie, când începe al doilea sementru al anului şcolar 2020 - 2021, iar până cum mai puţin de 10.000 de cadre didactice şi personal din domeniul învăţământului s-au vaccinat. Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că vaccinarea personalului din învăţământ depinde de momentul în care noi tranşe de vaccin vor ajunge în România.

26 ian. 2021, 16:23
Valeriu Gheorghiţă: Mai puţin de 10.000 de angajaţi din învăţământ s-au vaccinat anti-COVID
Valeriu Gheorghiţă: Mai puţin de 10.000 de angajaţi din învăţământ s-au vaccinat anti-COVID

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că mai puţin de 10.000 de angajaţi din învăţământ, cadre didactice şi personal nedidactic, s-au vaccinat până în prezent.

„Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare. Aveam prevăzut inclusiv opţiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ, însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârstă peste 65 de ani şi a decala persoanele care deservesc activităţi esenţiale. Din punct de vedere medical, am considerat, alături de colegii mei, că este cel mai înţelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activităţi esenţiale unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ. Vaccinarea personalului din învăţământ, în momentul acesta depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri, aşa cum s-a menţionat, de la Astra Zeneca, vor ajunge în România după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă şi în momentul acela vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învăţământ”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că „deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare, este o decizie interministerială care depinde de situaţia epidemiologică”.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că în momentul în care autorităţile vor primi calendarul de livrare din partea companiilor Moderna şi Astra Zeneca vor putea anunţa şi data la care vor fi deschise centrele de vaccinare.

”Până pe 14 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare sunt pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice( …) Numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea pe care o avem de programare şi respectiv de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare neavând certitudinea datelor la care vin aceste vaccinuri”, a completat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Focarul de COVID-19 de la şcoala 28 este din cauza tulpinii britanice. Adriana Pistol: „Toţi cei din focar au tulpina britanică. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvenţierea”

În prezent, numărul total al angajaților din sistemul de învățământ din România se ridică la aproximativ 300.000.