Valeriu Gheorghiţă explică de ce NU este recomandat să combinăm vaccinurile care folosesc tehnologie diferită

Valeriu Gheorghiţă a anunţat în cadrul conferintei de presă de maţi după amiază că momentan nu este recomandat să combinăm vaccinurile împotriva coronavirusului care folosesc tehnologie diferită.

06 iul. 2021, 14:13
Valeriu Gheorghiţă explică de ce NU este recomandat să combinăm vaccinurile care folosesc tehnologie diferită
Valeriu Gheorghiţă explică de ce NU este recomandat să combinăm vaccinurile care folosesc tehnologie diferită

Valeriu Gheorghiţă a explicat de ce nu este recomandat să combinăm vaccinurile anti-covid care folosesc tehnologie diferită.

Valeriu Gheorghiţă nu recomandă vaccinarea cu doze diferite de ser anti-coronavirus

„La acest moment, CNCAV incurajează vaccinarea cu acelasi tip de vaccin in cazul ambelor doze atunci cand vorbim de vaccinul Astrazeneca, excepţie fiind atunci când pacientul dezvoltă tromboză după prima doză, sindrom de pierdere capilară, soc anafilactic. Abordarea schemelor de vaccinare: posibilitatea unei scheme heterologe – prima doză de la AstraZeneca și a doua doză cu ARN mesager, este o discuție avansată pe care o avem și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor științifice noi și în baza recomandărilor comisiilor de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății.

Considerăm că este mai prudent sa asteptam validarea rezultatelor finale pana la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită.

Reactogenitatea la cea de a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager este mai crescută comparativ cu schema de vaccinare care foloseste acelasi tip de vaccin. Problema nu este de eficacitate, avem insuficiente date legate de siguranţă”, a declarat medicul militar.

România va folosi aceeași schemă de vaccinare, respectiv două doze de vaccin de la AstraZeneca.

Câți români s-au vaccinat

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în acest moment, rata de acoperire vaccinală la nivel național, din populația eligibilă – cu vârsta de peste 12 ani – este de circa 28%.

„Practic, ne apropiem de o treime din populația eligibilă la nivel național.”, a precizat medicul militar.

Topul județelor unde s-au vaccinat cei mai mulți români:

București – 45,9% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani

Județul Cluj – 42,6% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani

Județul Sibiu – 36,18% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani

Județul Brașov – 33,8% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani

Județul Timiș – 33% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani

Sunt 9 județe care au rata de acoperire vaccinală peste 30%, sunt 25 de județe care au rata de acoperire vaccinală între 20% și 30% și 8 județe care au rata de acoperire vaccinală sub 20%, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare în România a mai precizat că în prezent sunt 709 centre de vaccinare active, precizând că o parte dintre centrele de vaccinare fixe din țară vor avea activitatea sistată temporar în perioada următoare, iar din aceste centre se vor desprinde echipe mobile de vaccinare care vor vaccina în mediul rural.

„80% dintre centrele fixe vaccinează puțin în acest moment”, mai precizează Valeriu Gheorghiţă.

Până în acest moment s-a demarat vaccinarea cu echipe mobile de vaccinare în 1.792 de localități din mediul rural din cele 2.862 de comune câte sunt în total, ceea ce înseamnă circa 62,6% dintre comunele de la nivel național.

Beneficiile vaccinării depăsesc cu mult riscurile legate de reacţii adverse”, a mai precizat medicul militar.

Referitor la recomandarea OMS de a purta mască de protecţie chiar dacă suntem vaccinaţi, Valeriu Gheorghiţă recomandă românilor să ia în calcul avertismentul specialiştilor, precizând că masca de protecţie reduce numărul cazurilor de infectare cu coronavirus.

„Masca de protectie ramane o bariera fizica importanta in limitarea raspandirii coronavirusului. Sunt date care arata ca infecţia cu varianta delta creste riscul de spitalizare, riscul de evolutie catre formele severe. Pentru a preveni o crestere a numarului de cazuri recomandarea este să purtam masca de protecţie. Mesajul este de a continua vaccinarea, pentru că în felul acesta ne protejăm. Trecerea prin boală nu ne protejează de infecţia Delta. Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20 și 50 la sută. Practic avem un risc de 20-50 la sută să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala.

În perioada următoare este cât se poate de clar faptul că trebuie să avem grijă la respectarea măsurilor pe care deja le știm de prevenție: mască de protecție, igiena mâinilor, respectarea distanțării fizice, aerisirea încăperilor și evitarea acelor zone aglomerate””, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă, avertisment pentru români: Dacă nu ne facem bine temele, până în toamnă lucrurile se pot schimba

„În acest moment nu este vorba despre o transmitere comunitară la nivel naţional a variantei Delta. Vorbim de o transmitere sporadică, cu numar mic de cazuri raportate zilnic. Ne dorim ca situatia sa ramana asa, însă, daca nu ne vom face foarte bine temele, până în toamnă lucrurile se pot schimba. Vom vedea in continuare care sunt datele care rezulta in urma secventierii tulpinilor. Săptămânal se emit aceste rapoarte si vom vedea daca sunt si alte regiuni, judete în care vorbim despre aceasta transmitere comunitară”, a mai precizat medicul militar.

Andrei Baciu, despre certificatul digital european

„Până acum platforma a funcţionat fără probleme şi funcţionează în continuare fără probleme, iar până astăzi, la ora 10,00, au fost generate 704.064 de certificate. Mare parte dintre acestea, 96%, sunt certificate care atestă vaccinarea, vorbim de 676.000. Sub 4% sunt certificate COVID care atestă recuperarea şi/sau un test negativ, iar la centrul suport, la call center-ul pe care îl avem pentru situaţii excepţionale, numai în ultimele 24 de ore sunt înregistrate un număr de 1.224 de apeluri. Este în continuare o mare solicitare, platforma funcţionează. (…) Îi îndemnăm şi îi invităm în continuare pe toţi cei care vor călători în perioada următoare să descarce acest certificat. Mai sunt cinci săptămâni până când trebuie să facem tranziţia către formula digitală, dar oricum este varianta cea mai simplă, nu trebuie să trăim cu grija că pierdem sau rătăcim hârtia, documentul, dacă îl avem pe smartphone sau, oricum, avem codul QR, este, spre exemplu în cazul vaccinării, un document care rămâne valabil un an de zile, până în iunie 2022”, a explicat secretarul de stat.

Pe de altă parte, el a anunţat că 208 echipe mobile au imunizat, până acum, persoane angajate în 585 de companii.

„Până în acest moment au utilizat această oportunitate 585 de companii, dintre care 92 din domeniul HoReCa. Această activitate a fost desfăşurată cu ajutorul a 208 echipe mobile. S-au vaccinat 63.000 de persoane, dintre care 3.892 de persoane provin din domeniul HoReCa. (…) Sunt foarte multe centre de vaccinare organizate în mall-uri, aeroporturi, în diverse locaţii atipice, dar se remarcă un centru important de vaccinare din Galaţi – un drivethru care a reuşit până în acest moment să vaccineze 18.301 persoane, spre deosebire de celelalte, care au avut o activitate mai scăzută”, a mai arătat secretarul de stat în MS.

Andrei Baciu a mai precizat că pănă acum Romania a donat Republicii Moldova în cinci traşe peste 400.000 de vaccin produs de Astrazeneca, Serbiei 50.400 de doze şi către Ucraina 100.800 de doze. Până în momentul de faţă românia a donat 556.800 de doze de vaccin.

De asemenea, Danemarca a cumpărat peste un milion de doze de vaccin.

 

RO Vaccinare – Conferință de presă

RO Vaccinare – Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV#ROVaccinare #StrongerTogether #RomâniaÎnvingePandemia #TotulVaFiBine #PROvaccinare

Posted by RO Vaccinare on Tuesday, July 6, 2021

Până astăzi, 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.030 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).1.045.351 de pacienți au fost declarați vindecați.

Grupul de comunicare strategică anunţă marţi, 6 iulie,  51 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 34.021 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 05.07.2021 (10:00) – 06.07.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 48 decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 392. Dintre acestea, 61 sunt internate la ATI.

Citeşte şi Bilant vaccinare 5 iulie 2021. Doar 16.455 de români s-au imunizat în ultimele 24 de ore. Rata vaccinării, în scădere!

OMS, avertisment pentru persoanele vaccinate: Încă trebuie să se protejeze

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează persoanele vaccinate cu schema completă că trebuie să poarte în continuare mască şi să păstreze distanţa fizică deoarece tulpina delta este extrem de contagioasă şi se răspândeşte rapid pe tot globul, scrie CNBC.

„Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze. Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mâinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci când există o transmisie comunitară”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS.

Reamintim că în urmă cu o săptămâna, Israel a raportat o dublare a numărului de cazuri de coronavirus. Mai mult decât atât, 14 dintre cele 35 de persoane aflate în stare gravă în spitalele din țară sunt vaccinate cu ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech, ceea ce arată cât de puternică este varianta Delta a virusului.

„Da, puteţi reduce unele măsuri şi diferite ţări au recomandări diferite în acest sens. Dar este încă nevoie de precauţie”, a declarat Bruce Aylward, un consilier principal al directorului general al OMS. „După cum vedem, apar noi variante”, a adăugat directorul OMS.

OMS a precizat săptămâna trecută că Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial. Oficialii OMS au declarat că varianta, descoperită pentru prima dată în India, s-a răspândit în cel puţin 92 de ţări.

Citeşte şi Valul patru de coronavirus afectează mai ales tinerii. Spania anunţă că situaţia sanitară din cauză a început să se agraveze din această cauză