Valeriu Gheorghiţă: Pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta

Medicul a explicat că rata de contagiozitate a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 este comparabilă cu cea a virusurilor înalt transmisibile, arătând, în acest context, că este „puţin probabil să se ducă mai sus de atât, deşi nu este exclus nici acest lucru”.

22 nov. 2021, 06:41
Valeriu Gheorghiţă: Pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta

Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că zona Europei de Est, unde rata de vaccinare anti-COVID este una scăzută, poate reprezenta bazinul pentru generarea unei variante a virusului SARS-CoV-2 care să poată eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri. Conform acestuia, este „puţin probabilă” apariţia unei tulpini mai contagioase decât Delta, care este comparabilă cu virusurile înalt transmisibile, riscul fiind legat de apariţia unei tulpini în faţa căreia vaccinul să nu aibă efect.

„Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă. Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale. Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal. Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Digi 24.
Medicul a explicat că rata de contagiozitate a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 este comparabilă cu cea a virusurilor înalt transmisibile, arătând, în acest context, că este „puţin probabil să se ducă mai sus de atât, deşi nu este exclus nici acest lucru”.

Valeriu Gheorghiţă, despre certificatele false de vaccinare. „Probabil că avem câteva mii în toată ţara”

„Dar îngrijorarea noastră este legată de apariţia unor variante virale care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, adaugă Gheorghiţă.  Acesta a menţionat că tehnologia ARN Mesager permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor la noua variantă virală, însă menţionează că în cazul apariţiei unei variante virale care să poată ocoli răspunsul imun oferit de vaccinuri ar însemna pierderea progresului obţinut de la debutul campaniilor de vaccinare şi reluarea de la zero a efortului privind vaccinarea.

Valeriu Gheorghiţă, prognoză extrem de pesimistă pentru Europa: ‘Am putea să avem alte 500.000 de decese…

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că Europa este „epicentrul pandemiei” de COVID-19 în momentul de faţă, el subliniind că estimările realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, la nivel european, sute de mii de oameni vor muri în următoarele luni din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2, relatează News.ro.

Conform acestuia, puţin peste 47% dintre adulţii din România sunt vaccinaţi cu cel puţin o doză, fapt care face ca „o masă importantă” din populaţie să fie vulnerabilă în faţa bolii.

„Dacă ne uităm că în momentul de faţă, la nivelul regiunii europene, sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei la nivel european şi se estimează de către OMS că până la sfârşitul lui februarie în situaţia actuală, în evoluţia actuală am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate acest lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti”, a mai afirmat medicul.

Valeriu Gheorghiţă: „Sperăm că din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”
Acesta a menţionat că certificatul verde nu trebuie privit drept o măsură restrictivă, el arătând că, faţă de alte măsuri, acesta are un efect de motivare privind vaccinarea.

„Cu siguranţă această decizie este doar de natură politică. (…) Mi-aş dori să existe dezbateri serioase din acest punct de vedere şi să se ajungă într-un final la un consens încât să se implementeze cât mai repede”, spune Gheorghiţă despre situaţia proiectului de lege privind certificatul verde la locul de muncă.

„Valuri de îmbolnăviri vom avea atât timp cât vom avea populaţie susceptibilă, populaţie care este la risc să se infecteze. (…) Trecerea prin boală presupune o serie de consecinţe. Consecinţele pandemiei, care sunt necontrolate sunt dezastroase la nivel global, şi tocmai de aceea sunt ţări care găsesc ca variantă impunerea vaccinării obligatorii”, mai spune Valeriu Gheorghiţă.