Valeriu Gheorghiţă: „Populaţia se va vaccina din aprilie. Etapa a doua, care vizează 4 milioane de oameni, începe din 15 ianuarie”

De luni, a început activitatea de vaccinare în 90% dintre cele 370 de centre de vaccinare din Româna, conform estimărilor urmând să se ajungă la 20.000 de persoane vaccinate pe zi. Dr. Valeriu Gheorghiţă a făcut marţi un prim bilanţ şi o previziune asupra următorilor paşi legaţi de campania de vaccinare.

05 ian. 2021, 15:52
Valeriu Gheorghiţă: „Populaţia se va vaccina din aprilie. Etapa a doua, care vizează 4 milioane de oameni, începe din 15 ianuarie”

Valeriu Gheorghiţă anunţă că a doua etapă a campaniei de vaccinare – ce vizează aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani și bolnavi cronici – ar urma să înceapă după data de 15 ianuarie.  Pentru începerea cele de-a treia etape, medicul Valeriu Gheorghiță vede începutul lunii aprilie ca „termen realist”.

Profesorii se vaccinează de la finalul lunii ianuarie

„Estimăm că a doua etapă a vaccinării poate să înceapă după data de 15 ianuarie. Aceasta va începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale – aproximativ 40.000 de persoane. Vaccinarea personalului se va face prin echipe mobile. Am dispus să se înceapă încă de acum obținerea consimțământului informat, inclusiv de la aparținători. Vorbim în a doua etapă de un total de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și bolnavi cronici.  Lor li se vor adăuga circa 1,5 milioane de angajați care „deservesc activități esențiale” ale funcționării statului. Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul pentru începerea cele de-a treia etape. Acest lucru depinde și de ritmul de livrare al dozelor de vaccin, nu doar de ritmul de vaccinare.
Ritmul de vaccinare pentru etapa I probabil că va fi în creștere”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Personalul din sistemul de învățământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie, sfârșitul lunii ianuarie, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Este prevăzut în strategia de vaccinare. Personalul din învăţământ este prevăzut în rândul personalului care desfăţoară activităţi esenţiale. (…) Vorbim de un procent de intenţie de vaccinare de circa 50%. Vom vedea în final care va fi procentul în domeniul învăţământului. Moment exact în care se va întâmpla acest lucru şi accesul personalului din învăţământ urmează a fi stabilit în perioada următoare. Lucrurile nu trebuie privite matematic, pentru că vorbim de un proces dinamic, care depinde de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de adresabilitatea persoanelor către centrele de vaccinare. Urmează să se trimită un chestionar în vederea evaluării intenţiei de vaccinare. Ca termen realist probabil început de februarie, sfârşit de ianuarie”, a declarat Gheorghiţă. El precizează că personalul din sistemul didactic este inclus în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, respectiv în etapa a doua de vaccinare.

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță. La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare. Până în acest moment s-au vaccinat 3.317 de angajați din spitale, „circa 75% din personalul total al spitalelor respective”, a spus Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Miercuri vin alte 150.000 de doze de vaccin

A doua tranşă importantă de vaccinuri anti-COVID, de 150.000 de doze, urmează să vină miercuri în România, urmând ca în toată luna ianuarie ţara noastră să primească 600.000 de vaccinuri, a anunţat, într-o conferinţă de presă, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Cine nu se vaccinează chiar dacă s-ar încadra. Ce afecţiuni medicale sunt incompatibile cu vaccinul

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a avertizat cadrele medicale care vaccinează că pacienții care suferă de tulburări severe de coagulare nu trebuie să primească serul anti-COVID-19. Totodată, Gheorghiță a vorbit și despre pacienții cu boli de imunitate.

Potrivit acestuia, o persoană care se vaccinează trebuie să fie eligibilă. „Trebuie să luăm în calcul că, atunci când recomandăm vaccinarea unei persoane, trebuie ca acea persoană să fie eligibilă pentru vaccinare. Adică, în primul rând, să nu aibă contraindicaţii medicale; în al doilea rând, să-şi dorească să facă această vaccinare; şi, de asemenea, este important ca persoana respectivă să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare sau să nu fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a explicat medicul militar.

„Cei cu imunodepresie nu e contraindicație de administrare, ci nu știm cât de prompt este vaccinul, dar este valabil pentru orice vaccin, nu doar pentru cel COVID-19. Nu e o precizare de contraindicație în cazul lui. Nu putem anticipa care este nivelul de protecție pe care îl va obține respectivul pacient după vaccin.

Pentru cei cu tulburări de coagulare, trebuie spus că dimensiunea acului este foarte mică, trauma pe care o produce este nesemnificativă. Dar, din precauție, la pacienții care au tulburări severe de coagulare, amânăm administrarea vaccinului, iar în colaborare cu medicul cardiolog sau hematolog vom lua decizia potrivită pentru pacientul respectiv.”, a spus Valeriu Gheorghiță.

BISERICA, implicată în campania de vaccinare antiCOVID

„Este importasnt ca în aceste localități să se implice consiliile locale pentru a informa persoanele. În ceea ce privește programarea persoanelor, prin intermediul direcțiilor de asistență socială se va efectua programarea, iar în zonă se va deplsa un ansamblu mobil de vaccinare.

Este adevărat că au fist discuții cu toate cultele, Am și făcut acest lucru, am avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase. Am trimis și un material tocmai din nevoia de a răspunde la nevoia de a răspunde din partea enoriașilor”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă s-a vaccinat: „E timpul să limităm pierderile de vieţi”

Colonel medic dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare şi medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, s-a vaccinat marţi împotriva COVID-19, el declarând că ştiinţa a triumfat, este alături de noi, este alături de oameni şi ne-a oferit printr-un efort fără precedent al tuturor cercetătorilor la cel mai înalt nivel apariţia într-un timp cât se poate de scurt a unui vaccin care îndeplineşte toate standardele de siguranţă şi de eficacitate.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că sosirea acestui vaccin a fost un moment aşteptat de multe luni de sistemul medical.