Valeriu Gheorghiţă spune când vor scăpa românii de restricţii: „Cred că atunci putem atinge pragul de imunizare colectivă”

În România, numărul celor vaccinați a depășit numărul celor infectați, la două luni de când a început campania de vaccinare în ţara noastră cu trei seruri: Pfeizer, Moderna şi AstraZeneca, iar medicul Valeriu Gheorghiţă anunţă când se va atinge imunizarea de grup.

26 feb. 2021, 16:56
Valeriu Gheorghiţă spune când vor scăpa românii de restricţii: „Cred că atunci putem atinge pragul de imunizare colectivă”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat și despre momentul în care ne-am putea întoarce la normalitate, adică la o viaţă fără restricţiile impuse de autorităţi pentru a controla răspândirea noului coronavirus.

Eu aș spune că toată campania e o provocare. Am început de la elaborarea strategiei alături de colegii noștri din toate ministerele implicate. Am începutl cu dezvoltarea planului de implementare, organizare logistică, rețeteaua de distribuție, resura umană, care a trebuit să fie identificată în fiecare județ”, a spus Valeriu Gheorghiță la AlephNews.

„Prima parte a campaniei s-a desfășurat în condiții foarte bune. Am putut să asigurăm vaccinarea unui număr foarte mare de persoane. De asemenea, din ianuarie au intrat în activitate și centre din afara unităților medicale”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit și despre răspândirea noilor tulpini

„Ne preocupă tot ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic. Sunt tulpini care sunt în atenția tuturor organismelor internaționale. Însă, categoric prin vaccinare putem să avem un control cât se poate de bun asupra evoluției epidemiologice a infecției cu SARS-CoV-2 și este șansa noastră să revenim la normalitatea pe care o așteptăm”, a spus colonelul Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre momentul în care am putea reveni la viața fără restricții.

„Răspunsul depinde de fiecare dintre noi și anume de cât de mult ne dorim să ne vaccinăm. Depinde și de modalitatea în care este organizată campania de vaccinare, atât în România, cât și la nivel european. Eu cred că în luna septembrie putem atingem peste 10 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă peste 60% din numărul persoanelor eligibile. Cred că spre luna septembrie putem atinge pragul de imunizare colectivă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi: Se schimbă modul de calcul al ratei de infectare. Vlad Voiculescu: Noile reguli corespund standardelor internaţionale


loading...