Valeriu Gheorghiţă: „Varianta contagioasă Delta va deveni reprezentativă şi în România”

Valeriu Gheorghiță spune că varianta Delta va deveni dominantă și în România. Coordonatorul campaniei de vaccinare susţine că se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor.

29 iun. 2021, 16:25
Valeriu Gheorghiţă: „Varianta contagioasă Delta va deveni reprezentativă şi în România”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că răspândirea variantei Delta va deveni dominantă și în România. Totodată, Valeriu Gheoghiţă a mai spus că perioada sezonului cald creează mai multe oportunități pentru organizarea unor evenimente de vaccinare.

„Având această tulpină pe teritoriul României, în anumite cazuri chiar cu dobândire pe teritoriul țării, există evident toate premisele să devină dominantă. Un alt aspect important este perioada sezonului cald, perioada de vară, în care pot să fie organizate foarte multe evenimente de vaccinare. Aceste două luni sunt foarte importante pentru a asigura un acces cât mai ridicat la vaccinare. În sezonul rece este foarte probabil ca activitatea de vaccinare să se restrângă în centre fixe , în interior. Cred că este momentul oportun ca în liniște să ne putem asigura protecție pe perioada lunilor următoare. Se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor și sperăm să nu fie o creștere importantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei emisiuni TV.

Tulpina Delta a făcut prima victimă în România. Specialiştii anunţă un nou val de infectări cu tulpina indiană din toamnă

Ioana Mihăilă, despre varianta Delta a noului coronavirus: Menţinem un grad înalt de vigilenţăMinistrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că se menţine „un grad înalt de vigilenţă” în ceea ce priveşte varianta Delta a noului coronavirus, chiar dacă pe termen scurt nu sunt motive de îngrijorare.

„Noi continuăm să secvenţiem conform strategiei de secvenţiere pe care a elaborat-o comisia de genetică. INSP continuă să ne trimită răspunsurile. Deocamdată, numărul de secvenţieri este unul destul de redus, dar continuăm să diagnosticăm infecţie cu varianta Delta. Da, ne îngrijorăm în condiţiile de acum, în care incidenţele sunt destul de reduse, nu credem că pe termen extrem de scurt avem motive de îngrijorare, dar pe termen mediu şi lung cred că trebuie să continuăm să fi foarte vigilenţi. (…) Luni de zile. Nu aş vrea să fac supoziţii. Ideea este că ne menţinem un grad înalt de vigilenţă. Noi am prevăzut în strategie şi cadrul normativ, dar şi sursele de finanţare pentru ca solicitările de secvenţiere să vină din toate centrele regionale şi ele să fie centralizate la Bucureşti, unde să fie lucrate”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, în prezent nu se fac multe secvenţieri întrucât nu sunt multe cazuri diagnosticate. „În momentul acesta nu se fac multe secvenţieri pentru că nu sunt nici multe cazuri diagnosticate. Cadrul există, finanţare există, strategie există”, a afirmat ministrul Ioana Mihăilă.

Valeriu Gheorghiţă face declaraţii alarmante: „La sfârşitul lui august, 9 din 10 cazuri de Covid vor fi cu tulpina Delta”