Valeriu Zgonea: Nu plec din PSD. Mă supun deciziei colegilor. Sunt solidar cu omul Dragnea VIDEO

Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD, a declarat luni dimineaţă că nu demisionează din funcţiile politice din partid şi parlament, în urma criticilor aduse lui Liviu Dragnea. Zgonea afirmă că a fost ales în aceste funcţii, deci poate fi revocat tot prin vot.

25 apr. 2016, 07:49
Valeriu Zgonea: Nu plec din PSD. Mă supun deciziei colegilor. Sunt solidar cu omul Dragnea VIDEO

UPDATE Valeriu Zgonea, a declarat luni că rămâne în continuare alături de „omul Liviu Dragnea”, dar își dorește un PSD modern, în care „un om cinstit și corect” să preia conducerea.

„Suntem solidari cu omul Liviu Dragnea. Eu mi-am exprimat… și cu toți colegii mei discutăm despre funcția de președinte al PSD. Ea trebuie să fie o funcție frecventabilă, să fie o funcție care să ne reprezinte, să ne insufle speranță și încredere că PSD ceea ce promite, de la criteriile de integritate până la programul politic și politicile publice, își ține întotdeauna cuvântul. S-a făcut un amestec între cele două, s-a creat o emoție, este vorba de o decizie clară cu privire la leadership-ul pe care ți-l asumi. Eu am fost alături de Liviu Dragnea și rămân în continuare, dar aici nu e vorba de o chestiune emoțională a mea personală, este vorba de acest partid care trebuie să câștige alegerile. Am promis colegilor că mă voi abține până miercuri de la orice comentariu”, a susținut Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că își știe limitele și dorește doar un singur lucru: „Un PSD modern, în care un om cinstit și corect, decent și responsabil și integru să preia conducerea acestui partid într-o perioadă în care putem să câștigăm cu un scor zdrobitor alegerile locale”.

„Nu vreau ca vreunul dintre miile de candidați să fie în defensivă atunci când vin și își prezintă proiectele pe care le au în fața cetățenilor. Este o opinie pe care mi-am exprimat-o, este parte a discursului președintelui PSD de la congres. Eu mi-am exprimat un punct de vedere și am dreptul la opinie. Dacă în partidul pe care îl reprezint este un delict opinia, cei care m-au propus pentru cele două funcții sunt cei care trebuie să ia o decizie”, a menționat Zgonea.


UPDATE Valeriu Zgonea, președinte executiv PSD, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că o decizie în ceea ce îl privește va fi luată miercuri la Comitetul Executiv al partidului, adăugând că funcția i-a fost dată de colegi.

„Se va decide miercuri la Comitetul Executiv. Mi se pare normal. Le-am spus colegilor (…) și cred, ca om de stânga, este sinonim cu ce spun și cred și ei, ca oameni de stânga, în Congres, în grupul parlamentar — sunt cei care trebuie să decidă. Eu mă supun deciziei lor. Mandatul este al Comitetului Executiv și, copiind modelul președintelui, în momentele în care suntem solidari pe aceleași principii și valori ca la Congres, bineînțeles că am apreciat această idee și mi se pare cel mai corect. Nu eu am venit cu această funcție de acasă, funcția mi-a fost dată de colegii de partid. Dacă principiile și valorile mele corespund cu ale lor, ei sunt cei care decid”, a spus Zgonea, după ședința Biroului Permanent Național, citat de Agerpres.

El a susținut că nu-și dorește să ”pericliteze” șansele celor care candidează la viitoarele alegeri.

„Eu mă concentrez pe campania electorală, mă concentrez pe colegiul pe care încă îl mai am până în noiembrie, să câștigăm alegerile. Sunt solidar cu toți cei care astăzi candidează și nu vreau să le periclitez nici eu, nici altcineva din conducerea partidului candidatura, punându-i în defensivă. Rămân fidel și consecvent în ceea ce am afirmat și respect și apreciez foarte mult sfaturile pe care colegii mei mi le-au dat astăzi”, a adăugat Zgonea.

 

Valeriu Zgonea afirmă că este de datoria lui să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situaţia PSD, după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumul.

Astăzi împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochii închişi către prăpastie. Este datoria mea să spun lucrurilor pe nume. Funcţia aceasta pe care mi-au dat-o colegii mei într-un congres mă obligă să blochez moartea partidului sub povara problemelor unor lideri. Este de datoria mea să spun ceea ce cred şi ceea ce simt. Nimeni nu poate să mă oblige, să mă oprească din această credinţă pe care o am. De peste 20 de ani de când sunt în partid, a declarat valeriu Zgonea înaintea şedinţei BPN, cu trimitere la imaginea partidului care îşi apără un preşedinte condamnat definitiv.

Din acest motiv, Zgonea a decis să nu plece din partid sau din funcţiile politice pe care le deţine.

Nu eu am venit şi nu m-am ales singur în funcţia de preşedinte executiv sau preşedinte al Camerei Deputaţilor. Am fost ales într-un congres şi apoi în plenul Camerei. Principiile şi valorile mele au corespuns atunci cu principiile şi valorile PSD. Dacă azi nu mai corespund, este de datoria colegilor mei să ia o decizie. De aceea eu mă supun deciziei lor, în aşa fel încât ei să decidă ce trebuie să facă şi cine trebuie să fie în funcţia de preşedinte executiv sau preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mai spus Valeriu Zgonea.

Zgonea a insistat că problemele lui Liviu Dragnea pot aduce atingere candidaţilor PSD în alegerile locale şi a adăugat că sunt suficient de mulţi oameni cinstiţi şi corecţi în partid care pot asigura o conducere interimară.„Nu trebuie să-i lăsăm pe cei care astăzi candidează sub povara problemelor liderilor săi. Este de datoria noastră, ca partid social-democrat modern, dacă nu vrem să rămânem un partid cu o singură voce – laudă conducătorului iubit”.

Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, i-a transmis duminică pe Facebook liderului partidului, Liviu Dragnea, că viitorul PSD nu trebuie să fie periclitat de interese personale sau de grup, acuzându-l că aruncă în mod iresponsabil în spatele sutelor de mii de membri problemele sale cu legea.

În replică, Liviu Dragnea a declarat că Valeriu Zgonea începe să fie perceput ca având o agendă diferită de cea a partidului şi că nici nu mai contează dacă preşedintele Camerei Deputaţilor îşi va da demisia din PSD întrucât ”e descalificat”.

„A generat nişte reacţii împotriva lui destul de puternice, pentru că oamenii, mă rog, am înţeles, nu ştiu dacă bine sau greşit, că are alte gânduri. Şi, ceea e cel mai rău, din punctul meu de vedere, este că Vali Zgonea a început să fie perceput acum că are o agenda nu neaparat aceeaşi cu agenda partidului. Pentru că am citit ce a scris pe Facebook. În primul rând eu niciodată nu am făcut asemenea gesturi – să am puncte de vedere despre un coleg pe care să le exprim public. Am avut discuţii, am avut păreri, le-am exprimat în BPN”, a afirmat Dragnea la Antena 3.

Citeşte şi: Dragnea, despre Zgonea: E descalificat, nici nu mai contează dacă va duce la capăt demisia