Valeriu Zgonea: ONG-urile doresc ca legea partidelor să fie discutată în Comisia de Cod Electoral

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că organizaţiile neguvernamentale doresc ca legea finanţării partidelor şi legea partidelor politice să fie discutate cu legile electorale în Comisia de cod electoral, transmite Agerpres.
Filip Stan
15 ian. 2015, 15:06
Valeriu Zgonea: ONG-urile doresc ca legea partidelor să fie discutată în Comisia de Cod Electoral

„Toate organizaţiile doresc să introducem în mandatul acestei comisii (Comisia de cod electoral) dezbaterea cu privire la modificările pentru legea partidelor politice şi pentru legea finanţării partidelor politice. Pentru cele două şi pentru legea administraţiei publice locale suportul de a merge în paralel cu comisia de a ne susţine cu diferite studii, analize, o legătură cu mediul universitar este 100%. Se discută în acest moment dacă pot să ne susţină pe aceleaşi teme şi în zona modificării legii pentru alegerea parlamentarilor şi pentru alegerea preşedintelui României, care au alte termene diferite”, a declarat Zgonea la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ONG-urilor pe tema legilor electorale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că ONG-urile consideră că formula prin care se stabilesc actorii politici este cea stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice iar dacă se doreşte o nouă „cultură politică”, nu se poate schimba doar legea electorală.

„Ei spun aşa (ONG-urile – n.r.): formula prin care se stabilesc actorii politici este formula stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice, dacă vrem să avem o nouă cultură politică, nu putem să schimbăm doar legea electorală pentru că ce poţi să schimbi acolo nişte condiţionalităţi tehnice care sunt rezultate din experienţa alegerilor, un număr mai suplu a numărului de parlamentari, de aleşi locali pe o condiţie legată de participare, de câţi reprezinţi şi câteva chestiuni stabilite de BEC şi de AEP în urma scrutinurilor electorale. Poţi să revii la un vot al primarilor în două tururi, poţi să faci un alt tip de alegeri, tip de scrutin pentru preşedintele consiliului judeţean sau pentru parlamentari pe listă, uninominal, dar esenţa este cum faci o nouă selecţie, cum se stabilesc noile partide politice, cum se finanţează partidele politice în aşa fel încât să vezi circulaţia fondurilor către partidele politice şi cum alegi o nouă clasa politică pe o nouă cultură pentru următorii 10-25 de ani”, a spus Zgonea.

El a afirmat că au fost trei elemente pe care le-au discutat – cine, ce şi cum.

„Am avut o primă întâlnire cu ONG-urile care s-au asociat într-un format „Politică fără bariere” şi care au propus Parlamentului, grupurilor politice parlamentare şi partidelor politice parlamentare un dialog pe teme esenţiale, sunt trei elemente pe care noi le-am discutat – cine, ce şi cum. Cine candidează pentru a fi demnitar în statul român, care este legislaţia prin care se stabilesc partidele politice şi cum se finanţează ele şi cum candidează, adică legile electorale. Eu am explicat că în competenţa Comisiei de cod electoral sunt doar trei legi electorale – legea pentru alegerea administraţiei publice locale, legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi legea pentru alegerea preşedintelui României”, a arătat Zgonea.

Zgonea a precizat că au stabilit ca pe 28 ianuarie ONG-urile să facă o prezentare la Comisie cu privire la principalele modificări pe care vor să le facă la acest pachet de trei legi.

„Le-am spus că există în interiorul comisiei un suport pentru a introduce şi cele două noi legi în pachetul legilor electorale dar nu avem acest mandat din partea Parlamentului şi le-am cerut să facă un lobby consistent la toate partidele care sunt cu membri în această comisie astfel încât să facem la începutul lunii februarie o modificare dacă ea se doreşte şi are suportul majoritar al membrilor partidelor politice parlamentare”, a punctat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor pe tema elaborării propunerilor legislative privind legile electorale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai organizaţiilor care au format grupul „Politica fără Bariere”, din care fac parte Asociaţia E-Civis, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia România Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună