Valeriu Zgonea, reacţie la decizia PNL de a ataca la CCR votul în cazul Ponta

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea susţine că decizia PNL de sesizare a Curţii Constituţionale pe tema votului referitor la urmărirea penală a lui Victor Ponta este "o încercare disperată de a crea false subiecte".

10 iul. 2015, 14:21
Valeriu Zgonea, reacţie la decizia PNL de a ataca la CCR votul în cazul Ponta

PNL a contestat la Curtea Constituţională votul din plenul Camerei Deputaţilor privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese.

„Sesizarea celor de la PNL este doar o încercare disperată de a crea false subiecte pentru a atrage atenţia că ar avea activitate în vacanţa parlamentară, chiar dacă în timpul sesiunii liberalii nu au avut niciun fel de obiecţii cu privire la aspectele invocate acum. Tocmai de aceea, nu pot să nu mă întreb de ce PNL are abia astăzi revelaţii privind Constituţia, la mai bine de o lună de la votul dat în plenul Camerei în cazul domnului Victor Ponta şi după ce nu au contestat în niciun fel modificările adoptate la Regulamentul Camerei Deputaţilor”, spune preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, într-o declaraţie de presă. 

CITEŞTE ŞI CCR discută pe 15 iulie sesizarea PNL privind votul în cazul Victor Ponta

Preşedintele Camerei Deputaţilor se întreabă dacă demersul PNL la CC este determinat de „veştile foarte bune venite din partea INS, care arată că economia merge bine, că preţurile au scăzut” sau de faptul că „actuala majoritate a reparat toate nedreptăţile comise împotriva românilor de cei care astăzi încearcă cu disperare să ajungă la putere deghizaţi în liberali”.

Liberalul Ludovic Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că decizia de respingere a urmăririi penale încalcă grav prevederile constituţionale, iar, în cazul în care contestaţia va fi admisă de CCR şi se constată că practic respingerea urmăririi penale s-a făcut în baza unor prevederi neconstituţionale, votul va fi reluat.

Concret, PNL contestă la CCR atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza artocilului 157 din regulament.

La votul din Camera Deputaţilor asupra urmăririi penale a lui Victor Ponta au fost prezenţi 351 de deputaţi, din totalul de 387, numărul de voturi valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”. Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.