Validarea lui Rareş Bogdan la şefia TVR, respinsă de Parlament. Ponta: „Ne trebuie o soluţie urgentă” VIDEO

Validarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR, a fost respinsă de Parlament, pentru că nu a fost cvorum, au precizat surse parlamentare. Ulterior, Bogdan a anunţat că îşi retrage candidatura pentru această poziţie, apreciind că respingerea validării sale a fost "o bătaie de joc".

17 dec. 2013, 14:31
Validarea lui Rareş Bogdan la şefia TVR, respinsă de Parlament. Ponta: „Ne trebuie o soluţie urgentă” VIDEO

Votul exprimat în privinţa desemnării lui Rareş Bogdan ca preşedinte director general interimar al TVR a fost anunţat în plenul Parlamentului.

Senatorul Mario Oprea a citit procesul-verbal, precizând că, din totalul celor 580 de membri ai celor două Camere, şi-au exprimat votul 176 senatori şi deputaţi, din care 174 au votat „pentru”, iar doi „împotrivă”, astfel că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi (291) pentru validarea lui Rareş Bogdan.

Ponta: Declaraţiile candidatului PNL au fost de natură, în mod sigur, să ducă la lipsa cvorumului

După votul din Parlament, premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că declaraţiile candidatului propus de PNL pentru conducerea TVR au fost de natură, în mod sigur, să ducă la lipsa cvorumului, deoarece parlamentarii nu pot fi duşi cu forţa să voteze pe oricine într-o funcţie importantă, de preşedinte. „Nu ştiu ce au zis colegii liberali şi nu vreau să comentez, însă cred că mai multă înţelepciune şi reţinere în declaraţii ar ajuta foarte mult. Cred că şi declaraţiile candidatului propus de PNL au fost de natură, în mod sigur, să ducă la lipsa cvorumului, că până la urmă nu poţi să duci parlamentarii cu forţa să voteze pe oricine într-o funcţie importantă, cea de preşedinte. Acolo este nevoie de un manager care să aibă grijă de o instituţie, care are un buget foarte mare, dar are şi cheltuieli şi mai mari, are mii de angajaţi, are programe. Sunt convins că Birourile Permanente Reunite, în înţelepciunea lor, vor găsi cea mai bună soluţie ca persoană„, a spus Ponta.

Preşedintele PSD a evitat să răspundă concret întrebat dacă rezultatul din Parlament ar fi fost altul în cazul în care ar fi fost vorba despre o altă nominalizare pe care ar fi făcut-o PNL pentru conducerea TVR, spunând doar că nu a fost, marţi, în Parlament şi nu doreşte să comenteze mai mult.

PSD a boicotat votul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru desemnarea noului preşedinte al televiziunii publice. Candidatul propus de PNL, Rareş Bogdan, nu a adunat suficiente voturi pentru a fi instalat în fruntea SRTv.

Majoritatea parlamentarilor PSD şi UNPR au lipsit de la şedinţa de plen, fapt care pune sub semnul întrebării constituirea cvorumului necesar.

La rândul lor, democrat-liberalii au părăsit lucrările în semn de protest faţă de faptul că nu urma să se dea un vot şi pe componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv.

Realizatorul de televiziune Rareş Bogdan a fost avizat favorabil în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, de Comisiile de cultură din Parlament.

Rareş Bogdan a fost singurul candidat audiat pentru funcţia de director general interimar al SRTv. El a fost propus pentru această funcţie de PNL.

Avizul favorabil dat de deputaţii şi senatorii din Comisiile de cultură ale Parlamentului reprezintă primul pas pentru numirea în funcţia de director general interimar al SRTv a lui Rareş Bogdan.

Numirea directorului general interimar al TVR poate fi făcută doar în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

VEZI SI: PSD boicotează votul pentru şefia TVR. Rareş Bogdan, propunerea PNL la televiziunea publică

Rareş Bogdan, propus de PNL pentru poziţia de preşedinte director general interimar al TVR, a anunţat marţi că îşi retrage candidatura pentru această poziţie, după ce în plenul celor două Camere ale Parlamentului nu au întrunit voturile necesare pentru a fi validat. „A fost războiul politic dintre PNL şi PSD. Dacă cei de la PSD aşa consideră… Eu vă pot spune acum că nu voi veni pe 30 (decembrie – n.r.) , nu mă interesează să mă tot plimb la Parlament (…) Am treabă, nu vin pe 30, am terminat”, a afirmat Rareş Bogdan.