Valorile tichetelor de masă şi de creşă vor rămâne aceleaşi în al doilea semestru din 2017

Potrivit legislației în vigoare, angajatorii pot oferi salariaților, ca beneficiu extra-salarial, tichete de masă. Pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) au fost publicate recent două proiecte de acte normative, care propun menținerea valorilor tichetelor de masă, dar și a celor de creșă, la același nivel stabilit în prima parte a anului 2017.

02 nov. 2017, 09:01
Valorile tichetelor de masă şi de creşă vor rămâne aceleaşi în al doilea semestru din 2017

Potrivit Proiectului de ordin al MMJS pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2017 și Proiectului de ordin al MMJS privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2017valorile tichetelor de masă și de creșă ar rămâne la fel în cea de-a doua parte a anului 2017. Pentru a se putea aplica, cele două proiecte de ordin au nevoie de aprobarea ministrului muncii și de publicarea în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

Practic, valoarea unui tichet de masă ar urma să se mențină la 15,09 lei, iar valoarea unuia de creșă să rămână la 440 de lei. Valoarea tichetelor de masă a suferit o creștere ușoară la începutul anului curent, atunci când aceasta a crescut de la 15 la 15,09 lei. Spre deosebire de valoarea tichetului de masă, cea a tichetului de creșă este neschimbată de peste doi ani.

Conform Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masătichetele de masăsunt beneficii extra-salariale acordate de către angajatori salariaților “din cadrul societăților comerciale, regiilor autonome și din sectorul bugetar, precum și din cadrul unităților cooperatiste și al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă”. Concret, acestea reprezintă o alocație individuală de hrană, costurile acesteia fiind suportate integral de către angajator.

Tichetele de creșă se acordă angajaților pentru creșterea copiilor în vârstă de până la doi ani sau de până la trei ani, pentru copiii cu handicap și, în conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, acordarea lor se face la cererea unuia dintre părinți, în cazul în care angajații respectivi nu  beneficiază de concediul și de indemnizația pentru creșterea copilului.