Valul 5 ameninţă România: 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, potrivit unei analize MedLife

Un platou de 6000 de cazuri pe zi a fost caracteristica ultimelor bilanţuri de coronavirus, dar specialiştii susţin că aceasta este liniştea dinaintea furtunii.

08 ian. 2022, 15:34
Valul 5 ameninţă România: 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, potrivit unei analize MedLife

Valul 5 este tot mai aproape, anunţă o analiză Medlife. Posibilitatea ca infectările să atingă numărul de 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni e reală.

Reprezentanţii MedLife anticipează că în perioada imediat următoare numărul infectărilor raportate zilnic va creşte alarmant din cauza contagiozităţii ridicate a noii tulpini, putând să ajungă chiar la 50.000 de cazuri/zi în două săptâmâni, în condiţiile unei testări adecvate.

MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR un nou lot de 175 de probe COVID-19 pozitive, dintre care 137 prezintă suspciune de Omicron. Acestea urmează să fie confirmate prin secvenţiere.

Bilanţ coronavirus 8 ianuarie 2022. Peste 6000 de cazuri, valul 5 debutează în forţă LISTA incidenţei pe localităţi
Numărul cazurilor suspecte în urma evaluării pre-screening este mai mult decât dublu în doar o săptămână de la ultima evaluare.

Pe lotul analizat săptămâna trecută au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpina în urma secvenţierii.

„Aşa cum au semnalizat încă de la sfârşitul anului trecut, reprezentanţii companiei estimează că numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat, aceasta nouă tulpină urmând să devină dominantă în mai puţin de două săptămâni. Dat fiind faptul că tulpina Omicron afectează şi copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea şcolară, reprezentanţii MedLife atrag atenţia asupra nevoii de a implementa noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii noii tulpini de Covid-19. Vaccinarea şi respectarea măsurilor de protecţie rămân singurele arme împotriva noului val al pandemiei”, spun reprezentanţii companiei medicale.

Până în acest moment compania a evaluat aproape 500 de cazuri, probele suspecte de Omicron fiind supuse procesului de secvenţiere pentru o confirmare fermă.

„Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte şi ulterior confirmate prin secvenţiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta şi atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României şi ne aşteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susţinut în această direcţie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de MedLife.

„Kit-ul folosit pentru screening arată indicii că ar putea fi prezentă tulpina Omicron, însă confirmarea fermă vine în urma secvenţierii. Chiar şi aşa, după cum se poate observa, indiciile sunt destul de precise, mai mult de 93% din cazurile pe care le-am considerat suspecte la evaluarea de săptămâna trecută fiind confirmate săptămâna aceasta prin secvenţiere. Aşadar, este foarte probabil ca cele 137 de cazuri suspecte identificate pe cel mai recent lot analizat să fie cu Omicron”, a adăugat Dumitru Jardan.

„Aşa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic, creşterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacţiunilor de Crăciun şi a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. Urmează să vedem o creştere şi mai accelerată determinată de petrecerile organizate în noaptea dintre ani, creştere care va fi potenţată şi de intensificarea activităţii şcolare. Având în vedere evoluţia extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce priveşte prevalenţa tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening, este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condiţiile unei testări adecvate. Şi atenţie, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puţin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat şi studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban), sunt şanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni.

Bilanţ coronavirus 8 ianuarie 2022. Peste 6000 de cazuri, valul 5 debutează în forţă LISTA incidenţei pe localităţi
În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă. Însă, important este cum se face această imunizare în masă şi care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese. Iar aici schema de vaccinare completă şi, mai ales, booster-ul, vor face diferenţa. E clar că şansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari, depinde, însă, cât de pregătiţi suntem pentru această întâlnire şi cum vom ieşi din ea”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Până la momentul transmiterii acestei ştiri, autorităţile au anunţat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă sâmbătă că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 26 de decese. Dintre cei 406 pacienţi internaţi la ATI, 33 au certificat care atestă vaccinarea. În Bucureşti, incidenţa cazurilor a urcat la 1,76, iar în Cluj a trecut de 2.

 


loading...
Partenerii noștri