„Vampirii energetici” care îți dublează factura la curent. Aparatul din casă folosit în sezonul rece care te lasă fără bani

Aparatul din casă care îți mărește considerabil factura la curent. Românii îl folosesc adesea fără să știe acest lucru.

03 nov. 2023, 19:11
„Vampirii energetici” care îți dublează factura la curent. Aparatul din casă folosit în sezonul rece care te lasă fără bani

Aparatul din casă care îți mărește considerabil factura la curent. Consumă într-o singură oră cât alte electrocasnice într-o săptămână. Multă lume îl folosește în sezonul rece, fără să știe acest lucru.

Românii se plâng de prețurile mari la energie electrică și de faptul că facturile au crescut. În aceste condiții, oamenii încearcă să facă economie, dar nu știu că anumite aparate, folosite zilnic, consumă foarte mult.

Citește și: Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a făcut o serie  de teste asupra consumatorilor casnici și a descoperit că un banal aparat, pe care multe persoane îl folosesc, în special în sezonul rece, este cel care umflă facturile.

Este vorba despre cuptorul electric. Are o putere de circa 3.000 wați, dar există modele care consumă chiar și 10.000 de wați. Astfel că, fără să își dea seama, multe persoane ajung să scoată foarte mulți bani din portofel.

Pe locul al doilea se află mașina de spălat, care consumă în jur de 300 de wați la ciclul de spălare cu apă rece. Atunci când are nevoie de apă încălzită ajunge la o putere de 2.500 – 3.000 de wați.

Citește și: Cât curent consumă electrocasnicele folosite zilnic de un român. Dispozitivele care generează costuri mari și cresc factura la electricitate

Același lucru se întâmplă și în cazul mașinii de spălat vase, care funcționează tot timpul cu apă caldă, la o putere medie constantă de până la 3.000 de wați, ceea ce înseamnă o factură la curent considerabil mai mare.

Boilerul electric se află și el în topul ierarhiei. Acesta are o putere de consum de până la 3.000 de wați. Persoanele care țin aerul condiționat în priză pornit pe 24 grade Celsius consumă 2.000 de wați.

Factura la curent poate di măritîă chiar și de fierul de călcat, care în funcție de model poate ajunge până la 2.300 de wați. Cele mai mici, portabile, consumă 800 de wați.

Prăjitorul electric consumă 2.000 de wați, cafetiera și ibricul electric, 900 de wați, iar aparatul de făcut grofe are un consum de 800 de wați. Televizoarele cu LED consumă și ele între 50 și 60 de wați, potrivit gandul.ro.