Proiect de lege: Vânzarea sucurilor carbogazoase pentru minori ar putea fi interzisă

Deputatul PSD Ninel Peia a iniţiat un proiect legislativ pentru reducerea consumului băuturilor carbogazoase de către minorii cu vârstă de până la 16 ani.

10 feb. 2016, 09:37

Este cunoscut faptul că băuturile carbogazoase nu sunt dintre cele mai sănătoase. Nenumărate articole prezintă efectele nocive ale consumului de sucuri carbogazoase.

Un parlamentar s-a gândit că ar fi bine să existe o lege care ar putea să diminueze consumul băuturilor carbogazoase de către minorii cu vârstă de până la 16 ani.

Principalele prevederi ale proiectului de lege:

– În incinta unităţilor de învăţământ este strict interzis consumul de băuturi carbogazoase cu excepţia apei minerale îmbuteliate.
– Pe o rază de 200 de m faţă de unităţile de învăţământ este strict interzisă comercializarea băuturilor carbogazoase cu excepţia apei minerale îmbuteliate.
Este strict interzisă comercializarea băuturilor carbogazoase cu excepţia apei minerale îmbuteliate  către minorii cu vârstă până la 16 ani.
– Operatorii care produc băuturi carbogazoase trebuie să publice informaţii pe eticheta produsului despre efectele provocate de consum
Operatorii economici riscă amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei dacă nu respectă prevederile de mai sus.Proiectul a fost respins de senatori, dar urmează a fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este şi for decizional.