Vânzări maşini 2022. S-a schimbat legea, DOCUMENTUL fără de care nu se poate face nicio tranzacţie. ce este Auto-Pass

Se schimbă legea, apare Certificatul "Auto Pass”. Service-urile, obligate să prezinte RAR date despre reparații la sistemul de direcție.
Filip Stan
16 sept. 2022, 13:21
Vânzări maşini 2022. S-a schimbat legea, DOCUMENTUL fără de care nu se poate face nicio tranzacţie. ce este Auto-Pass

Vânzări maşini 2022. Tranzacţionarea autoturismelor electrice şi hibrid a depăşit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creştere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Motorizările pe benzină înregistrează o creştere de 10,1% faţă de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65,3%. Totodată, maşinile electrice (Full Electric) au ajuns să reprezinte 7,9% din piaţa românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2021 reprezentau doar 1,9% din piaţă.

Indiferent de motorizare, din acest an vei avea nevoie de un document in plus pentru a vinde masina. Ca multe alte proceduri administrative de la noi din tara, nici procedura de vanzare a unei masini nu este foarte simpla si comoda. Cu toate acestea, autoritatile au hotarat printr-un nou proiect sa adauge un document in plus care va intra in responsabilitatea proprietarilor decisi sa isi instraineze masina.

Senatul a adoptat, recent, ca primă Cameră sesizată, un proiect de lege care schimbă fundamental procedurile pe care le presupun operațiunile de vânzare-cumpărare a autoturismelor introduse, înmatriculate sau înregistrate în România. Odometrul – dispozitivul care indică numărul kilometrilor parcurși – devine elementul central al statutului unui astfel de vehicul. Modificarea datelor, defecțiunea, nerepararea sau neînlocuirea lui poate aduce chiar pedepse cu închisoarea de până la un an.

Cod rutier 2022. Un nou marcaj te lasă fără carnet dacă nu-i respecţi restricţiile
Acest document se numeste RAR Auto –Pass. Deocamdata, noutatea este in stadiu de proiect si urmeaza sa fie adoptata sau nu de Parlament, apoi de seful statului. Daca reglementarea va fi pusa in aplicare, vanzarea oricarui vehicul care are cel mult opt locuri pe scaune, este inmatriculat, inregistrat si introdus pe piata de la noi din tara va avea nevoie si de RAR Auto-Pass.

Documentul RAR Auto-Pass va intra in responsabilitatea vanzatorului, va avea o perioada de valabilitate de 60 de zile si va putea fi folosit pentru o singura vanzare-cumparare.

Procedura de vanzare a unei masini urmeaza sa se modifice, conform unei noi propuneri inaintata pentru a fi supusa votului Parlamentului. Noutatea vine din introducerea unui nou document necesar pentru comercializarea masinilor cu scopul de a confirma istoricul auto al vehoculelor inmatriculate la noi in tara.

Obiectivul principal al acestei propuneri este prevenirea comercializarii masinilor care au kilometrajul modificat si descurajarea acestei practici atat de utilizate pentru a creste in mod abuziv valoarea masinilor second hand.

COD RUTIER 2022. Cum vor funcţiona radarele fixe în România. Va fi amendat şoferul sau proprietarul?

Vânzări maşini 2022.Istoricul masinilor va fi confirmat printr-un document eliberat de catre RAR. Conform proiectului, documentul se va elibera la cerere acelor proprietari de masini destinate transportului de persoane, echipate cu cel mult 8 locuri pe scaune. Certificatul RAR Auto-Pass va putea fi obtinut contra cost si va fi solicitat si achitat de persoana care vinde masina.

Acesta va cuprinde informatii extrase din istoricul reviziilor precum citirea odometrului, implicarea in evenimente rutiere cu daune care au afectat sistemul de directie, sistemul de franare, structura de rezistenta a caroseriei sau sasiului. Certificatul va mentiona si daca autorurismul a facut parte din campanii de rechemare in service.

Certificatul RAR Auto-Pass ar urma sa fie valabil, conform proiectului legislativ, pe o perioada de 60 de zile servind pentru o singura procedura de vanzare-cumparare.

Proiectul de lege vizează „registrul electronic al istoricului vehiculelor intrate sau înmatriculate în România” și la data de 2 martie 2022 a fost adoptat de Plenul Senatului. Conform acestui act normativ, Registrul Auto Român (RAR) înființează și gestionează acest registru electronic, document care este constituit din informațiile înregistrate de RAR cu privire la intervențiile efectuate, care implică prezența vehiculului rutier, cu ocazia efectuării ITP-ului în cadrul reprezentanțelor RAR sau ale stațiilor de inspecție tehnică autorizare, precum și informațiile transmise RAR de către agenții economici autorizați care desfășoară activități de reparații, de întreținere, de reglări funcționale, de modificare constructivă și de reconstrucție a vehiculelor rutiere.

Odometrul, elementul central al legii
Astfel, legea interzice modificarea indicației odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicației odometrului sau orice acțiune ori inacțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a kilometrilor parcurși de un autovehicul.

În cazul în care odometrul este defect, proprietarul acelui vehicul va fi obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere, la operatori autorizați.

Mai mult, service-urile autorizate primesc, la rândul lor, o serie de obligații noi. Una dintre ele este să citească și să transmită RAR, la fiecare prestație, numărul de identificare al mașinii și valoarea indicației odometrului. Apoi, trebuie să indice către RAR informații despre reparația sau înlocuirea odometrului de pe o mașină. De asemenea, mai trebuie să transmită către RAR informații cu privire la principalele operațiuni de reparație pentru toate vehiculele rutiere implicate în evenimente care au produs avarii grave la sistemul de direcție, la instalația de frânare sau la sistemul de rezistență al caroseriei ori al șasiului.

Se comunică informații despre mașinile rechemate la producători
Mai multe obligații revin producătorilor de vehicule rutiere sau reprezentanțelor autorizate ale acestora. Aceștia vor trebui să transmită RAR informații despre campaniile de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse în România.

Este vorba despre campaniile de rechemare inițiate în cazul în care unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unități tehnice separate instalate pe vehicule prezintă un risc important pentru siguranța rutieră.

N-ai acest document, nu poți vinde mașina

O altă prevedere a acestei legi vizează, practic, toți cetățenii privați, dar și firmele care vând mașini second-hand. Astfel, proiectul introduce o nouă birocrație în actul de vânzare-cumpărare a unei mașini.

Concret, RAR va elibera, contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara șoferului, cel mult 8 locuri pe scaune (adică autoturisme), un certificat denumit „RAR Auto Pass”. Acest document va conține informațiile existente în registrul electronic cu privire la istoricul citirii odometrului, la implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcție, la instalația de frânare sau la structura de rezistență, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul campaniilor de rechemare de către producător a mașinilor înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piața din România.

Certificatul devine anexă la contractul tipizat
Foarte important, la vânzarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus în România, vânzătorul va fi obligat să remită cumpărătorului certificatul „RAR Auto Pass” valabil pentru vehiculul supus vânzării, care se va constitui în anexă la formularul tipizat „Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport. Vânzătorul va fi responsabil pentru dovada că a furnizat cumpărătorului acest document.

Certificatul „RAR Auto Pass” va fi valabil pentru o singură înmatriculare sau înregistrare, dar nu mai mult de 60 de zile de la data eliberării de către Registrul Auto Român.

Lipsa acestui certificat „RAR Auto Pass” va da dreptul cumpărătorului să anuleze contractul de vânzare-cumpărare a autovehiculului, în situația în care vânzătorul nu face dovada comunicării datelor descrise mai sus pe altă cale sau în cazul în care aceste informații comunicate nu corespund realității.

Pedepse cu închisoarea până la un an sau amendă penală
Noua lege va interzice cu desăvârșire punerea pe piață, punerea la dispoziție sau utilizarea de echipamente, programe informatice sau de softuri conexe pentru manipularea odometrelor vehiculelor rutiere.

Pentru modificarea indicației odometrului și falsificarea numărului real al kilometrilor parcurși, legea instituie pedepse cu închisoarea cuprinse între o lună și un an sau amendă penală. Aceeași pedeapsă vor primi punerea în circulație a autovehiculelor cu odometrul defect sau comercializarea autoturismelor cu odometrul modificat ori defect.

Acest proiect de lege a fost inițiat de senatorul PNL Toma Florin Petcu (FOTO) și este susținut de alți 15 parlamentari liberali. Legea a primit avize favorabile de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ, iar Consiliul Concurenței a comunicat că nu a identificat elemente de natură a atrage incidența normelor în materie de concurență.

În acest moment, legea a intrat în circuitul Camerei Deputaților, Comisia pentru Industrii și Servicii și Comisia pentru Transporturi și Infrastructură având termen să finalizeze raportul comun până pe data de 28 martie 2022.

DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Tatăl minorei care-l acuză pe ex-avocatul lui Călin Georgescu de agresiune rupe tăcerea: „Dacă vedeți ce mesaje îi dădea, înnebuniți”
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Netflix România lansează cel mai așteptat film pe 18 iulie. Fenomene bizare într-un scenariu care reflectă realitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
O tânără de doar 20 de ani a fost omorâtă înainte de ziua ei de naștere. Crima ȘOCANTĂ a avut loc la bordul unui iaht de lux
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ilie Bolojan anunță creșterea vârstei de pensionare. Cum se va calcula pensia
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky