Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul – grup de sănătate publică din Marea Britanie

O organizație de sănătate publică înființată de Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a negat că nicotina consumată prin vaping ar fi mai dăunătoare decât consumul tutunului prin fumat, respingând afirmația ca fiind unul dintre miturile care continuă să se răspândească la nivel mondial.
Alina Costache
22 aug. 2023, 12:34
Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul - grup de sănătate publică din Marea Britanie

Într-un document recent de informare publică, publicat și revizuit de specialiști, ASH – Action on Smoking and Health, organizație înființată de Royal College of Physicians (Colegiul Medicilor) din Marea Britanie a demontat unele dintre cele mai răspândite mituri despre vaping, pentru a reduce nivelul dezinformării.

Organizația demontează afirmația conform căreia vapingul ar deschide drumul către fumat. Dacă vapingul ar fi fost o cale de acces spre fumat la nivelul populației, incidența fumatului ar fi avut o rată mai redusă de scădere sau ar fi început să crească, subliniază organizația.

„Dimpotrivă, între 2010 și 2021, când utilizarea țigărilor electronice a crescut rapid în Anglia, ratele fumatului în rândul minorilor au continuat să scadă cel puțin la fel de rapid ca și înainte de apariția țigărilor electronice, ceea ce nu susține ipoteza căii de acces în rândul populației”, se arată în documentul oficial al organizației britanice.

Alături de datele din 2023 despre vaping în rândul adulților, ASH publică o „demontare a miturilor” care contestă dezinformarea în ceea ce privește dovezile existente despre vaping. Analiza a fost dezvoltată împreună cu cei mai importanți experți din UK în fumat și vaping și oferă dovezi că:

  • Vapatul NU este mai dăunător decât fumatul

  • Vapatul NU creează mai multă dependență decât fumatul

  • Vapatul NU este o poartă dovedită către fumat

  • Nicotina NU dăunează dezvoltării creierului tinerilor

Profesorul Ann McNeill, King’s College din Londra, autoarea revizuirii comisionate de guvern cu privire la evaluarea posibilelor efecte nocive ale vapingului și colaboratoare la elaborarea acestei analize, a comentat: „Temerea față de vaping în rândul tinerilor obstrucționează faptul că trecerea de la fumat la vaping este mult mai bună pentru sănătatea unei persoane. Este greșit să spunem că nu avem idee care vor fi riscurile viitoare ale vapingului. Dimpotrivă, nivelurile de expunere la cancer și la alte substanțe toxice sunt drastic mai scăzute la persoanele care vapează comparativ cu cele care fumează, ceea ce indică faptul că orice risc pentru sănătate este probabil o fracțiune din cele prezentate de fumat.”

Potrivit presei străine, grupurile internaționale de apărare a drepturilor consumatorilor au declarat că acest document recent oferă informații utile care ar putea ajuta milioane de fumători în căutare de alternative mai puțin dăunătoare la fumat.

„Există deja o bază semnificativă de dovezi științifice care arată că produsele de vaping sunt semnificativ mai puțin dăunătoare decât țigările, dar din unele părți se răspândesc încă minciuni riscante. Acest lucru nu va face decât să exacerbeze problema fumatului, care este principala cauză asociată deceselor premature la nivel mondial”, a declarat Dr. Lorenzo Mata, președintele grupului de politici publice Quit for Good.

Numeroase organizații științifice din Marea Britanie, precum British Thoracic Society, Royal College of General Practitioners, Royal College of Physicians, Royal College of Obstetrics and Gynaecology sau Royal College of Midwives susțin trecerea la vaping în locul fumatului, după ce studii bine fundamentate au demonstrat deja că produsele alternative precum țigările electronice cu nicotină sunt un ajutor eficient pentru a renunța la fumat, mai scriu publicațiile internaționale.

„Recent, nimeni altul decât premierul britanic a aprobat distribuirea de kituri gratuite de țigări electronice pentru fumătorii adulți din Anglia, în încercarea de a-i face să renunțe la fumat. Acest lucru nu face decât să dovedească faptul că produsele de vapat sunt alternative mult mai bune la țigările clasice, al căror fum este cel care provoacă în primul rând boli în rândul oamenilor”, a declarat Clarisse Virgino, reprezentant CAPHRA (Coalition of Asia Pacific Tobacco Harm Reduction Advocates).

Produsele pentru vaping, cele din tutun încălzit, pungile cu nicotină și alte alternative care nu elimină fum se consumă fără arderea tutunului și sunt considerate de specialiști drept instrumente de reducere a efectelor nocive ale fumatului.

Știința a demonstrat că procesul de ardere a țigărilor produce un fum care conține peste 6.000 de substanțe chimice, iar aproximativ 100 dintre acestea sunt asociate bolilor legate de fumat. Eliminarea arderii și a fumului reduce în mod semnificativ emisiile chimice cu până la 95%.

Dr. Mata a spus că, pe baza recentei informări ASH, dovezile din lumea reală obținute prin sondajele asupra populației britanice au constatat că fumătorii care folosesc țigara electronică în încercarea de a renunța la fumat au mai multe șanse de reușită decât alte metode. Aceasta mai arată că țigările electronice au ajutat între 30.000 și 50.000 de fumători să renunțe cu succes la fumat în fiecare an în Anglia, începând cu 2013.

Nota de informare a organizației britanice a fost revizuită de cadre universitare și medici experți în dependență, tehnici de schimbare a comportamentului, specialiști în țigări electronice, în renunțarea la fumat sau controlul tutunului, epidemiologi, specialiști în sănătate emoțională și inechități de sănătate, precum și în medicină respiratorie sau în îngrijire critică.

Scopul documentului este de a contribui la informarea responsabilă privind dovezile despre vaping și de a reduce repetarea concepțiilor greșite drept înțelepciune convențională în spațiul public, subestimarea dovezilor, minimizând sau omițând atenționările sau prezentarea opiniilor drept fapte.

ASH a mai precizat că susține cu tărie o reglementare mai strictă a țigărilor electronice pentru a reduce accesibilitatea, atractivitatea, accesibilitatea și promovarea acestora în rândul copiilor, asigurându-se în același timp că fumătorii adulți nu sunt descurajați să folosească vaping-ul drept modalitate de a renunța la fumat.

Vezi aici documentul: Four in ten smokers wrongly believe that vaping is as or more harmful as smoking – ASH

DailyBusiness
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
Spynews
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu trupele americane din România. Decizie de ultimă oră luată de Donald Trump
Capital.ro
ITP 2025. Mașinile respinse automat de RAR. Șoferii sunt obligați să verifice singuri
Playtech.ro
Gabriela Cristea a ajuns la spital: ”Am început să mă simt rău, m-au trimis direct la camera de gardă”
DailyBusiness
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
Adevarul
Lista lui Peșchir: personajele cunoscute pe internet care au primit sume consistente pentru promovarea lui Călin Georgescu
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu David Pușcaș după declarațiile Luminiței Anghel? Mărturisirea sfâșietoare făcută de fiul adoptiv al artistei: „Sunt devastat. Nu am știut că...”
Spynews
Alertă de ultimă oră în România! Meteorlogii au emis cod galben de vreme rea. Urmează patru zile cu ploi și vânt puternic
Spynews
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Evz.ro
Val de măsuri anunțate de la Guvern. Se schimbă totul pentru salariați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Românii cu credite în lei vor plăti rate mai mici din luna aprilie! Cu cât scade rata lunară, în funcție de suma împrumutată
Cancan.ro
Mihai Bendeac, sărut cu Nelly Kent la o petrecere. Cum s-a terminat noaptea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. TAXA obligatorie pentru cetățeni. Trebuie să o plătească în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă, chiar când se afla în avion! Nu i-a venit să creadă ce vede când s-a uitat pe geam
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
1.370 de lei în plus la pensie. Milioane de români vor beneficia imediat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cufărul interzis din subsolul CCR: povestea fabuloasă a Turului Doi dispărut