Vara se poartă mobilierul de gradină. Vezi cea mai ieftină soluţie

Când vine vorba despre mobilierul de grădină, posibilităţile sunt multiple, această piaţă fiind una bogată atât în ceea ce priveşte modelele, cât şi materialele din care acestea sunt confecţionate. Cei care vor să îşi amenajeze grădina cu mobilier pot alege piese confecţionate din fier, lemn sau PVC. Mobilierul de grădină este alcătuit din foişoare, jardiniere şi băncuţe cu jardiniere.

25 iul. 2012, 09:39

Cea mai ieftină soluţie a mobilierului de grădină pare să fie cea a fierului forjat. „Spre exemplu, un foişor confecţionat din fier forjat variază ca preţ între 1.000 şi 4.000 de lei, în funcţie de modelul dorit”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Andrei Cazan, reprezentant al casafieruluiforjat.ro.

Principalele dezavantaje ale fierului sunt greutatea mai mare a construcţiei, precum şi timpul mai mare de intrare în posesie, comparativ cu celelalte soluţii.

Un scaun de grădină confecţionat din fier forjat costă între 100 şi 300 de lei, iar o măsuţă de grădină variază ca preţ între 300 şi 600 de lei.

Amenajarea modernă a unei grădini prevede dotarea acesteia şi cu leagăn. Pentru un balansoar din fier pentru două persoane propietarul trebuie să mai cheltuiască în jur de 1.000 de lei. De asemenea, preţurile anunţate pentru mobilierul de grădină din fier sunt fără TVA.

Lemnul, soluţia de mijloc

Pe de altă parte, cei care lucrează în domeniul lemnului spun că mobilierul de grădină din lemn oferă căldură, confort şi, în plus, este uşor de întreţinut.

„Lemnul este mai elegant decât orice alt material. În plus, dacă se scapă ceva într-un foişor din PVC, spre exemplu un cuţit, acesta sigur se va zgâria. Se va zgâria şi foişorul din lemn, dar cu un pic de lac se rezolvă stricăciunea”, a spus Gabriel Rizea, administratorul firmei Rustic Decor.

Foişoarele din lemn sunt, ca preţ, varianta de mijloc, între soluţia fierului şi cea a PVC-ului. „Preţul pentru foişoarele din lemn variază între 5.000 şi 7.000 de lei”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Drăgan Barbu, reprezentant al teoconstruct.com.

Varianta cea mai ieftină va avea formă hexagonală, trei intrări şi ieşiri, precum şi balustradă la mijlocul înălţimii foişorului. Principalul dezavantaj al lemnului este că se aprinde repede, necesitând foarte mare atenţie atunci când în grădină se face un grătar.

Barul din grădină

Din lemn se mai poate confecţiona şi un bar. În acest caz, preţul variază între 1.000 şi 2.500 de lei. Un leagăn pentru trei persoane costă în jur de 800 de lei, iar pentru o masă şi două băncuţe se vor plăti aproximativ 800 de lei. Preţurile includ şi TVA.

Varianta de lux, mobilier din PVC

Cea mai scumpă variantă pe plaja preţurilor pentru mobilier de grădină se situează varianta din PVC. Un astfel de foişor costă în jur de 19.000 de lei.

„Preţul anunţat este valabil pentru foişorul Fulton, octogonal, de 3,66 metri. Preţul nu include TVA, dar include manopera, întrucât acest tip de foişor se montează cu baza în pământ” a spus pentru ROMÂNIATV.NET Alexandru Soare, reprezentantul Spectrum Construct.

Pergolele variază ca preţ între 2.500 şi 3.600 de lei, cu tot cu instalare, iar băncuţele cu jardiniere au un preţ de aproximativ 2000 de lei, şi include 3 jardiniere şi 2 băncuţe. Preţurile sunt fără TVA, cu manoperă de montaj inclusă.

„Printre avantajele mobilierului de grădină din PVC se numără faptul că acesta nu rugineşte, nu putrezeşte şi nici nu necesită întreţinere, cum ar fi vopsire, lăcuire, grunduire sau şlefuire”, a spus Alexandru Soare. La acestea se poate adăuga şi faptul că PVC-ul este rezistent la temperaturi situate între -40 şi +60 de grade Celsius.