Varianta Delta pune stăpânire pe România. Carmen Dorobăț: „Tinerii și chiar copiii pot face forme mai grave”

Peste 120 de români infectaţi cu SARS-CoV-2 sunt internaţi în Secţiile de Terapie Intensivă din toată ţara. Cei mai mulţi dintre cei care ajung în stare gravă la spital sunt nevaccinaţi, spun medicii.

18 aug. 2021, 11:17
Varianta Delta pune stăpânire pe România. Carmen Dorobăț: „Tinerii și chiar copiii pot face forme mai grave”

Medicii explică și de ce din ce în ce mai mulți tineri ajung la spital infectați cu  varianta Delta. ”Începutul așa a fost, la pacienți cu vârste de peste 50-60 ani, în valul care a trecut au fost căzuri grave și la pacienți cu vârste cuprinse intre 40 și 50 ani la Terapie Intensivă.  Dacă suprapunem grupele de vârstă care s-au vaccinat cu o incidentă crescută și numărul mare de cazuri cu infecție Delta, se poate observa că exact în zona de tineri și copii vaccinarea nu a avut loc și că urmare și incidența crescută așa cum de altfel o dovedește și dinamica virala din SUA unde numărul de infectări este mai mare decât în Europa și predominantă este la tineri, adolescenți și copii.

Se adaugă mobilitatea, socializarea intensă în sezonul de vară și ne așteptăm ca odată cu sfârșit de luna august și apropierea de an școlar universitar tot printr-o activitate intensă și numărul de cazuri să crească. Aceste grupe de vârstă, adică tinerii și chiar copiii pot face forme mai grave când vorbim de varianta Delta.

Infectările cu varianta Delta se înmulţesc în România. Gheorghiţă: Din 359 de cazuri depistate, 80% sunt la persoane nevaccinate
La nivelul României, neavand din fericire până la acest moment un număr mare de cazuri nu putem să ne exprimam cu ceea ce se vă întâmpla pe plan national, dar nu putem să ne așteptam că dinamica virala să fie alta decât în celelate zone ale globului” a explicat Carmen Dorobăț, medic la Spitalul de Boli Infecţiase Iaşi, la Antena 3.

Valeriu Gheorghiţă anunţă o creştere a cazurilor Delta la persoane sub 40 de ani

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, o creştere a numărului cazurilor de infectare cu tulpina Delta la persoane sub 40 de ani.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează marţi că, până la data de 15 august, au fost confirmate 2.088 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.695 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma şi 359 de cazuri cu varianta Delta.

Atingerea imunităţii de turmă este un „mit”. Avertismentul şefului Grupului de Vaccinuri Oxford: „Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate”
Conform INSP, până la data de 15 august, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 77%.

Până la data menţionată, au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 2.710 secvenţieri. Cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul ‘Cantacuzino’, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi „Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT 51 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 27 cu varianta Alpha, 3 cu varianta Gamma şi 21 cu varianta Delta.

Potrivit INSP, până la data de 15 august, au fost confirmate 359 cazuri cu varianta Delta.

Dintre cele 359 cazuri confirmate cu varianta Delta, 74 (20,6%) fuseseră vaccinate: 3 incomplet şi 71 complet vaccinate (19,8% din total).