Varianta rezistentă la vaccin se răspândeşte în lume. Avertisment OMS privind virusul mutant din Delta

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită ''Mu'', care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, a anunţat agenţia ONU pentru sănătate.

03 sept. 2021, 09:04
Varianta rezistentă la vaccin se răspândeşte în lume. Avertisment OMS privind virusul mutant din Delta

Varianta rezistentă la vaccin, tulpina „Mu”, a fost identificată şi multiplicată în Columbia. Este noua variantă a virusului Sars-CoV-2 raportată în raportul săptămânal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 30 august. Se adaugă versiunilor Eta, Iota, Kappa şi Lambda.

Potrivit buletinului OMS, au fost identificate unele focare în ţările europene şi sud-americane. Tulpina, care în toate infecţiile din lume reprezintă 0,1%, este prezentă în principal în Columbia şi Ecuador, în creştere constantă, cu o prevalenţă de 39%, respectiv 13%.

Ministrul Sănătăţii atrage atenţia despre valul 4 al COVID. Ioana Mihăilă face apel la români să se vaccineze!
„Trebuie ţinut sub control, la fel ca toate variantele care par să se răspândească rapid atunci când sunt izolate. De asemenea, pentru că are o carte de identitate genetică care sugerează o contagiozitate mai mare – Giovanni Maga, directorul Institutului de Genetică Moleculară, a declarat pentru Adnkronos.
Este inclus în protocoalele de supraveghere pentru a verifica dacă este un fenomen local, care poate fi limitat la ţara de origine sau dacă are un potenţial ridicat de împrăştiere.

Bilanţ vaccinare 2 septembrie. Numărul persoanelor imunizate anti-COVID, în scădere

În ceea ce priveşte impactul asupra campaniei de vaccinare, Maga a adăugat: „Ceea ce contează este ceea ce se întâmplă în realitate. Chiar şi Delta, iniţial, se credea că are capacitatea de a se sustrage răspunsului la vaccin.

În schimb, am văzut că este mai contagios şi creşte numărul de cazuri între persoanele cu o singură doză, în timp ce ciclul complet, cu două doze, este încă eficient. Predicţiile sunt întotdeauna riscante”.

OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de ”evadare imunitară” (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.

Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutaţii drept variante de monitorizat şi variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global.

OMS a decis să denumească variantele de monitorizat sau pe cele îngrijorătoare cu ajutorul literelor din alfabetul grecesc, pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite ţări şi pentru a facilita publicului larg pronunţarea numelor.

Belgia: 7 oameni au murit infectați cu varianta MU a SARS-CoV-2

Șapte vârstnici de la un cămin de bătrâni din Belgia au murit de COVID. Au fost infectați cu noua variantă columbiană, denumită MU.
În total, la centrul de îngrijire sunt 28 de pacienți, toți vaccinați. 20 dintre ei s-au infectat cu varianta columbiană, iar șapte au fost răpuși de boală, după două săptămâni.

Nu există, deocamdată, nicio explicație privind apariția variantei MU în cămin. Este posibil să fi fost adusă de un vizitator,www.francetvinfo.fr.

Și în Japonia au apărut primele două cazuri de infectare cu varianta columbiană: două femei, venite din străinătate.