VARICELE, o boală tot mai răspândită în rândul tinerelor. Cum previi această afecţiune inestetică

Varicele nu mai reprezintă de câţiva ani "boala vârstei mature", ci este din ce în ce mai răspândită în rândul tinerilor. Statisticile arată că 80% dintre femeile cu vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani suferă de varice, iar principalele cauze pentru răspândirea bolii sunt ritmul dezechilibrat de viaţă, obezitatea, sedentarismul şi chiar statul în picioare pentru mult timp.

31 iul. 2014, 11:32
VARICELE, o boală tot mai răspândită în rândul tinerelor. Cum previi această afecţiune inestetică

Riscul apariţiei varicelor este mai ridicat la femei (80%) decât la bărbaţi (20%), deoarece acestea suferă schimbări hormonale atât în timpul perioadelor menstruale şi ale sarcinii, cât şi în timpul menopauzei, informează ON Clinic. Aceşti hormoni contribuie la relaxarea venelor şi deci la subţierea pereţilor venelor, favorizând apariţia varicelor.

Citeşte şi Cele mai bune metode de tratare pentru varice şi cât de periculoasă este afecţiunea

Principalul simptom al varicelor este senzaţia de greutate şi durerea în picioare, dar şi senzaţia de arsură, palpitaţia în jurul picioarelor sau durere în muşchi şi umflarea gambelor, mai ales a zonei gleznelor, reprezintă simptome pe care tinerele ar trebui să le ia în calcul; şi asta deoarece afecţiunea varicoasă este nu numai o problemă estetică şi poate diminua considerabil încrederea în sine, dar provoacă o senzaţie de disconfort şi chiar de durere.

Citeşte şi Află ce boli îţi poate provoca statul picior peste picior

Până de curând, unele dintre metodele de îndepărtare a varicelor păreau mai dăunătoare decât efectele varicelor, însă o nouă tehnică modernă introdusă şi în România, numită „închidere”, face ca tratarea varicelor să fie mult mai uşoară şi deloc dureroasă. Dintre metodele moderne şi aplicate deja de specialiştii în domeniu din ţara noastră, amintim: stripping-ul, flebectomia, ligature venelor, criochirurgia sau scleroterapia.

Citeşte şi Tratamentul miraculos care te scapă de varice în doar 30 de minute

„Unul dintre tratamentele non-chirurgicale frecvent efectuate pentru varice este scleroterapia, prin care este injectată în vena dilatată o substanţă (sclerozanta), care produce sclerozarea, atrofierea, fibrozarea şi într-un final închiderea acesteia. Procedura se desfăşoară în cabinet şi are o durată de aproximativ 20 de minute, fiind întotdeauna precedată de un consult flebologic şi o ecografie Doppler”, a spus aura Manole, manager On Clinic.

Cum previ apariţia varicelor

Pentru prevenirea apariţiei varicelor, medicii recomandă tuturor un program de mişcare şi exerciţii fizice, renunţarea la fumat, hidratarea optimă a organismului, renunţarea la pilule contraceptive şi folosirea unor metode non-hormonale de control al sarcinii, dar şi consultarea specialistului imediat cum apar senzaţii de durere, transpiraţii reci sau disconfort la un picior sau la ambele.