Variola maimuţei a evoluat într-o tulpină hiper-mutantă. Experţii susţin că virusul a suferit peste 50 mutaţii şi se răspândeşte mai repde

Variola maimuței a evoluat „mult mai mult” decât se aștepta, au avertizat oamenii de știință, deoarece virusul observat de obicei doar în Africa continuă să se răspândească în lume.

24 mai 2022, 16:48
Variola maimuţei a evoluat într-o tulpină hiper-mutantă. Experţii susţin că virusul a suferit peste 50 mutaţii şi se răspândeşte mai repde

Cel puțin 17 țări au detectat până acum acum variola maimuţei, într-un focar global fără precedent, stârnind îngrijorări că acesta ar fi învățat să se răspândească mai ușor în rândul oamenilor. Virusologii portughezi, însărcinați să  efectueze comparații similare cu Covid, pentru a urmări evoluția virusului, susțin că tulpina care circulă în prezent este foarte asemănătoare cu cea care a apărut în Marea Britanie în urmă cu patru ani.

Mostrele prelevate de la mai mulți pacienți atinși de noua epidemie sugerează că virusul a colectat peste 50 de mutații. Cercetătorii au descris acest lucru ca fiind „mult mai mult decât ar fi fost de așteptat, luând în considerare rata estimată a mutaţiilor ortopoxvirusurilor (virusuri din familia variolei)”. Ei au avertizat, de asemenea, că un „salt evolutiv” – ca în cazul tulpinii Covid Omicron – ar putea crea un „virus hiper-mutat”, scrie Daily Mail.

Între timp, producătorul danez al vaccinului împotriva variolei, care este eficient și împotriva variolei maimuțelor, a avertizat anul trecut că focarele devin din ce în ce mai numeroase şi susțin că asta ar fi cauzată de „evoluția genetică” a virusului.

Citeşte şi EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei. „România nu este pregătită. Nu există vaccinuri. Vaccinul variolic era produs în 1979”

Cu toate acestea, experții încă analizează genomul variolei maimuțelor, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că nu există niciun semn că virusul a suferit mutații. Tulpina care circulă în prezent este mult mai blândă decât altele.

Infecțiile sporadice ale variolei maimuțelor au fost observate în ultima vreme şi afara Africii, unde virusul este endemic la animale. Cu toate acestea, focarele importate au dispărut în mod natural după câteva cazuri. 57 de persoane din Marea Britanie s-au îmbolnăvit deja, iar secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a avertizat luni că ce e mai rău urmează să vină. Șefii din sănătate sunt alarmați de segmentul atins, infecţiile prelevând în rândul bărbaților gay și bisexuali. Experții au avertizat luni că variola maimuțelor  s-ar putea răspândi la animalele de companie și la animalele sălbatice și ar putea deveni endemică în Europa.

Citeşte şi Medicul care a anunţat un caz de „variola maimuței” în Rădăuți, internat la Psihiatrie