Variola maimuţei, declarată de OMS „urgenţă sanitară globală”. Reacţia Comisiei Europene

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Reuters şi AFP.

23 iul. 2022, 17:29
Variola maimuţei, declarată de OMS „urgenţă sanitară globală”. Reacţia Comisiei Europene

UPDATE: Comisia Europeană (CE) a comunicat sâmbătă că este ”pregătită să intensifice” răspunsul blocului comunitar în faţa variolei maimuţei, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat stare de urgenţă internaţională din cauza actualei epidemii a acestei boli.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat, sâmbătă, cel mai înalt nivel de alertă pentru a încerca să oprească răspândirea variolei maimuţei care a afectat aproape 17.000 de persoane în 74 de ţări, a anunţat directorul generalla Geneva, scrie AFP.

„Am decis să declar Urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, precizând că riscul în lume este relativ moderat în afară de Europa, unde a crescut.

„Este un îndemn la acţiune, dar nu este primul”, a spus Mike Ryan, managerul de urgenţe al OMS, care spune că speră că va duce la acţiuni colective împotriva bolii. Detectată la începutul lunii mai, creşterea neobişnuită a cazurilor de variolă a maimuţei în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul.
Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.

În afara Africii, „99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”, a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt „bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi”.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, vineri, că a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva variolei pentru a-şi extinde utilizarea împotriva răspândirii variolei maimuţei, care ar putea atinge nivelul maxim de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Un nou caz de variola maimuţei în România. Lista cazurilor din România

”Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat extinderea indicaţiei pentru vaccinul împotriva variolei Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a precizat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, a fost aprobat în Uniunea Europeană în 2013 pentru prevenirea variolei. Vaccinul a fost aprobat împotriva variolei maimuţei datorită asemănării dintre acest virus şi virusul variolei.

Directorul general al OMS a afirmat, joi, în cadrul reuniunii Comitetului de Urgenţă, că este ”îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei. Comitetul este responsabil pentru eventuala declarare a unei urgenţe de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă a agenţiei de sănătate, pe baza recomandărilor Comitetului.

Bilanţ coronavirus 23 iulie 2022. Peste 6400 de cazuri noi, rata de infectare uriaşă în Capitală. Care sunt noile simptome

Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 15.300 de cazuri înregistrate acum în 71 de ţări, potrivit ultimelor cifre ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), cele mai actualizate.

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat doctorului Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate la nivel internaţional.

Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră mare şi progresează rapid la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea este benignă şi se vindecă în general de la sine după două-trei săptămâni.