Vârsta de pensionare se modifică pentru sute de mii de persoane. Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă

Mii de persoane s-ar putea pensiona mai târziu. Totul este prevăzut într-un proiect de ordonanță de urgență. Executivul va modifica Codul Muncii pentru a respecta interpretarea făcută de CCR.

06 nov. 2018, 13:31
Vârsta de pensionare se modifică pentru sute de mii de persoane. Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă

Guvernul condus de Viorica Dăncilă pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va modifica mai multe reguli legate de vârsta de pensionare.

Este vorba despre femei. Acestea vor avea dreptul să se pensioneze la 65 de ani, exact ca bărbaţii. În orezent, femeile au dreptul să lucreze până la 63 de ani.

Prin noul proiect, anagajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femeie, în cazul în care aceasta va dori să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare.

Modificarea va avea loc în contextul în care CCR a decis că femeile trebuie să aibă şansa de a lucra până la 65 de ani, în cazul în care vor acest lucru.

Astfel, niciun angajator nu poate întrerupe contractul, dacă se doreşte continuarea activităţii după vârsta standard de pensionare.

„c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II” se arată în proiectul de OUG, scrie Capital

„Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus – n.red.)”, prevede proiectul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.